Danas pravni tim Donalda Trampa iznosi svoj slučaj u Senatu

.
Odbrana planira dokazati da su demokrate u toku suđenja veličale nasilje rekreirajući napad koji se desio 6. januara

Pravni tim bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa danas iznosi svoj slučaj pred Senatom. Kako piše CNN, planiraju iskoristiti samo 4 sata od mogućih 16.

 

Očekuje se da će advokati David Šoen (Schoen), Brus Kastor (Bruce Castor), Majkl van der Vin (Michael van der Veen) i Vilijam Brenan (William Brennan) govoriti danas u toku rasprave.

 

Koristeći videozapise demokratskih zastupnika, odbrana planira dokazati da su demokrate u toku suđenja veličale nasilje rekreirajući napad koji se desio 6. januara. Uz to, planiraju se pozvati na Prvi amandman te i dalje tvrde da je ovo suđenje neustavno zato što Tramp više ne obnaša predsjedničku funkciju.

U svoje izlaganje planiraju uvrstiti i videosnimke na kojima se mogu vidjeti članovi Demokratske partije koji koriste vrlo sličan jezik Trampu, uključujući i jedan snimak senatora Čaka Šumera (Chuck Schumer) koji stoji ispred Vrhovnog suda i govori: „Želim ti reći Goršuh (Gorsuch), želim ti reći Kavanagh (Kavanaugh), pokrenuli ste oluju i za to ćete platiti cijenu. Nećete znati šta vas je snašlo ako nastavite sa ovim groznim odlukama,“ misleći na sudije Vrhovnog suda Nila Goršuha i Breta Kavanagha.

 

Iako Šumerove riječi nisu rezultirale nasiljem protiv sudija, a njegove pristalice nisu napale Kapitol, Trampov pravni tim planira raspravljati o licemjerju tvrdeći da on nikada nije namjeravao da prosvjednici na maršu „Stop krađi“ napadnu Kapitol Hil