Danas promocija knjiga „Svjedoci zla“ i „Reload“ u Kaknju

U organizaciji Općine Kakaknj, a u sklopu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, poslije uspješnih promocija u Mostaru, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Stocu i Jablanici, danas, u srijedu 21.11.2018. godine bit će upriličena promocija knjige „Svjedoci zla“ autora Akifa Agića i Faruka Vele i knjige “Reload”, autora Akifa Agića u velikoj sali Doma kulture Kakanj, sa počekom u 18:30 sati, prenosi bh. informativni servis INS.

Serijal promocija djela, koji je pobudio veliki interes bosanskohercegovačke javnosti, ali i u Hrvatskoj, posvećen je prvoj godišnjici presude u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“.

Želja autora je da promociju ove, po mnogima, vrijedne i tražene knjige, organiziraju u Kaknju, cijeneći izniman doprinos ovog grada u odbrani Republike Bosne i Hercergovine. O „Svjedocima zla“ i “Reloadu” će govoriti fra Mirko Majdandžić, župnik Stare crkve u Varešu i bosanski franjevac, penzionirani general Armije RBiH Fikret Čuskić, Alen Zečević, profesora historije iz Kaknja, te autori Akifa Agić i Faruk Vele.

Ulogu moderatora imat će glumac Mirza Mušija, koji će, također, govoriti odabrane odlomke iz knjiga. „Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama. Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine.

U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne. Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.

Tekstovi koji u pravilu obiluju nepobitnim činjenicama pisani su u kraćoj izvještajnoj formi. U njima je primjetan obzir prema čitateljima koji i sami imaju iskustva iz perioda rata, i stoga su se suzdržavali od dužih i ličnih komentara na same činjenice. Najduža poglavlja posvećena su ispovijestima vojnika koji su na tlo Bosne i Hercegovine poslani iz Republike Hrvatske i slučaj svirepe likvidacije oficira i vojnika IV korpusa iz zgrade „Vranica“ u Mostaru, koji još uvijek čeka svoj konačan epilog.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Penzionisani mostarski muftija Seid ef. Smajkić napisao je istakao je da je „riječ o vrijednoj i autentičnoj građi“, o „zloćudnoj agresiji prema Republici BiH utemeljenoj na zločinačkoj paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni“.Cijenjeni autori su na markantan način naslikali nacionalističko-fašističke pretenzije Tuđmana i Miloševića prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u njoj“, naveo je Smajkić.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na promociju pomenutih knjiga.

Image