Danas se konstituira Dom naroda: Izetbegović, Čović i Špirić kandidati za Kolegij

Novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će biti konstituiran. Na ovaj način bit će kompletirana zakonodavna vlast na nivou države BiH.

S obzirom na to da su i Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske završili sve procedure vezane za izbor državnih delegata, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak zakazao je konstituirajuću sjednicu gornjeg doma državnog parlamenta. 

Narodna skupština RS-a delegirala je u Dom naroda PSBiH pet delegata iz reda srpskog naroda, dok je Dom naroda Parlamenta FBiH delegirao po pet delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. 
 

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH: 


1. Bakir Izetbegović (SDA)
2. Asim Sarajlić (SDA)
3. Amir Fazlić (SDA)
4. Denis Bećirović (SDP)
5. Fahrudin Radončić (SBB)


Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH: 


1. Dragan Čović (HDZ BiH)
2. Bariša Čolak (HDZ BiH)
3. Marina Pendeš (HDZ BiH)
4. Lidija Bradara (HDZ BiH)
5. Zlatko Miletić (DF)


Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH: 


1. Dušanka Majkić (SNSD) 
2. Lazar Prodanović (SNSD) 
3. Sredoje Nović (SNSD)
4. Nikola Špirić (SNSD) 
5. Mladen Bosić (SDS)



Kadrovska komisija SDA ranije je predložila da Bakir Izetbegović bude kandidat za člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Inače, tri člana Kolegija Doma naroda PSBiH svakih osam mjeseci se rotiraju na poziciji predsjedavajućeg. 

Prema pisanjima medija, pored Izetbegovića, u rukovodstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebali bi još ući Dragan Čović kao pripadnik hrvatskog naroda i Nikola Špirić kao pripadnik srpskog naroda. 

Za očekivati je da Izetbegović bude izabran za prvog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da se na čelu Zastupničkog doma PSBiH nalazi Borjana Krišto iz reda hrvatskog naroda, a da se na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nalazi Milorad Dodik koji dolazi iz reda srpskog naroda. 

Državni delegati na današnjoj sjednici razmatrat će tri tačke i to davanje svečane izjave delegata, osnivanje klubova naroda i izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, kako prenosi klix.