Danas sjednica PIC-a povodom inicijative SDA o imenu RS-a

U utorak će biti održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira - PIC na nivou ambasadora, a razgovarat će se o inicijativi Stranke demokratske akcije za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanje naziva bh. entiteta Republika Srpska.

Sjednica PIC-a na nivou ambasadora počet će u 14:00 sati u Sarajevu, javljaju Agencije.

Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, na čijem čelu je ambasador Petar Ivancov, ranije je saopćeno da je ova ambasada predložila partnerima iz Upravnog odbora PIC-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje ime RS-a.

SDA je prošle sedmice objavila da će, putem svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja naziva RS.

'Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog reda'

Predsjednik te stranke Bakir Izetbegović objasnio je da je ta inicijativa uslijedila "zato što je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog ili petog reda u RS-u".

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati "nemaju mjesta u institucijama, povratnike vrijeđaju, a RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu".

"Entitet RS postoji po Ustavu Bosne i Hercegovine kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni", saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik Dodik je odgovorio da će se on, "ako SDA to želi da uradi", zalagati za rigorozne mjere zaštite RS-a.

Dodao je da je to "inicijativa za razdruživanje u Bosni i Hercegovini" te "rušenje ustavnog poretka".