Danas sjednica Predstavničkog doma PFBiH

asd
Redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvana je za danas.

Budući da je taj dom ima 98 zastupnika, kao i da su akteri događaja još i članovi parlamenatarnih službi, Vlade, osiguranja, medijskih kuća, gosti i drugi, sjednica će biti održana u velikoj sali Hotela “Hills” na Ilidži čiji kapacitet omogućava potrebnu fizičku distancu među učesnicima.

Prvi put, svim učesnicima je u pozivu naznačeno da su dužni prilikom ulaska pokazati potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-a 19 ili potvrdu o prebolovanoj infekciji unazad šest mjeseci ili, pak, negativni nalaz PCR ili brzog antigenskog testa ne stariji od 48 sati. Ove mjere predostrožnosti su naznačene uz napomenu da je to u skladu s odlukom Kolegija Doma.

Najavljena sjednica je 25. redovna u aktuelnom mandatu, s predloženim obimnim dnevnim redom.

Prva od predloženih tema je Informacija Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Slijedi nekoliko zakona od kojih su neki upućeni u Parlament po skraćenoj a drugi prema  redovnoj proceduri.

Za razmatranje po skraćenom postupku su predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi Federacije BiH, Zakona o namještenicima u organima državne službe, kao i Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korišćenjem hidroakumulacionih objekata. Predlagači ovog posljednjeg akta su zastupnici  Petar Galić i Ante Baković.

U redovnoj proceduri, koja, za razliku od skraćene, daje mogućnost podnošenja zastupničkih amandmana, upućeni su Prijedlog Zakona o građevinskom zemljištu, Prijedlog Zakona o šumama te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode.

Dnevnim redom su također najavljeni Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Federaciji BiH od 2018. do 2025. godine, Prijedlog odluke o usvajanju strategije zapošljavanja u Federaciji BiH, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2020. godinu (konsolidovani) i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za isti period (Anex I).

Bude li prihvaćen predloženi dnevni red, pred zastupnicima će među brojnim drugim temama biti i izvještaji o prošlogodišnjem radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zatim preduzeća “Sarajevoputevi” d.d., Agencije za bankarstvo Federacije BiH i ombudsmena za bankarski sistem Federacije BiH.

Foto: Fena