Danas vakcinacija na Zetri i domovima zdravlja Ilijaš, Vogošća, Hadžići

123
Trenutno je u Kantonu Sarajevo dostupno oko 17.000 doza Sinopharm vakcine i 20.000 doza AstraZeneca vakcina.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza podsjeća da osim na Zetri, počinju s radom i punktovi za vakcinisanje u domovima zdravlja Ilijaš, Vogošća, Hadžići. Od sutra je moguće i u Trnovu, a krajem sedmice i u domovima zdravlja na Ilidži.

“To su punktovi na kojima će građani moći da se vakcinišu i birati između Sinopharma i AstraZenca vakcine”, naglasila je Pecikoza u izjavi za Fenu.

Pfizer vakcine trenutno nema, a Pecikoza kaže da nema najava od Federalnog ministarstva zdravstva da će ih biti u narednom periodu

“Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i prema najavi Zavoda za javno zdravstvo FBiH, skraćuje se period za revakcinaciju AstraZenecom sa 10 na šest sedmica”, naglasila je Pecikoza.

Relativno su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju, jer je, kazala je ona, na punktu za vakcinisanje u Zetri ovih dana bio veći odziv građana koji su se vakcinisali prvom dozom AstraZeneca vakcine.

“Što se domova zdravlja tiče, jutros su potraživali veći broj doza da im se dostavi. Stoga očekujemo da će biti dobar odziv na punktovima u domovima zdravlja. Ali vidjet ćemo tokom današnjeg dana kako će teći vakcinacija”, rekla je Pecikoza.

S obzirom da je Sinipharm vakcina dosta tražena u Kantonu Sarajevo, Pecikoza je izrazila nadu da će se građani odazvati u većem broju.