Danima traje velika svađa oko zatvaranja granica, EU je bijesna na Njemačku

.
ŠEST zemalja Europske unije koje su uvele granične kontrole pretjerale su u borbi protiv mutanata korone, smatra Europska komisija. Njemačka odbacuje kritiku i traži uvođenje potvrda o cijepljenju.

Njemačka je do 3. ožujka produljila stroga ograničenja za one koji ulaze u zemlju iz Češke, Slovačke i austrijskog Tirola. Ovo je odlučeno na sjednici u utorak 23. veljače 2021. Na granici s Češkom Republikom vlada potpuna zabrana ulaska. Postoji nekoliko iznimaka za vozače kamiona i sistemski relevantne osobe koje putuju na posao iz jedne u drugu zemlju. Ove stalne granične kontrole, za koje njemačka vlada vjeruje da će spriječiti širenje britanskog mutanta koronavirusa u Bavarskoj i Saskoj, smetaju Europskoj komisiji u Bruxellesu, piše Deutsche Welle, koji donosi sažetak ovog slučaja.

 

Komisija je u ponedjeljak napisala žalbena pisma na adrese Njemačke i pet drugih članica Unije (Finske, Danske, Švedske, Mađarske i Belgije), kritizirajući granične kontrole i nazivajući ih "nerazmjernim" i "diskriminirajućim". Zaštita od širenja mutirane varijante virusa mogla se postići manje drastičnim mjerama, navodi se u pismu. Navedene članice Unije sada imaju deset dana da reagiraju na optužbe Europske komisije, rekao je njezin glasnogovornik u Bruxellesu.

 

Njemačka odbacuje navode Europske unije

Međutim, njemačkoj saveznoj vladi nije trebalo puno vremena za odgovor. Državni ministar za pitanja Europske unije u ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth reagirao je s ogorčenjem. "Odbacujem optužbu da se ne pridržavamo zakona Europske unije", rekao je Roth pred videokonferenciju sa svojim kolegicama i kolegama. Europska komisija rekla je da Njemačka i ostalih pet zemalja prekoračuju preporuke, koje su one same usvojile u siječnju.

 

"Pridržavamo se šengenskih pravila", rekao je državni ministar Roth. U ovom EU zakonu, nazvanom po luksemburškom gradu Schengenu, temeljno je propisano da ne postoje stalne provjere osoba na unutarnjim granicama između zemalja članica. Doduše, moguće su privremene iznimke, ali samo ako su opravdane, ako se prijave Europskoj komisiji i kada se dovoljno obrazlože.

 

Na adresu Europske unije odmah je stigla kritika iz Bavarske. "Granična kontrola nije nerazmjerna, ona je nužna", priopćeno je iz Ureda bavarske vlade u Münchenu. Sedmodnevna incidencija u dijelovima Češke iznosi 1400 novozaraženih na 100.000 stanovnika, rekao je Florian Herrmann, šef Ureda bavarske vlade (Bayerische Staatskanzlei). "Ovaj rizik treba shvatiti krajnje ozbiljno. Testiranje vozača kamiona na granicama, koje je kritizirala Europska unija, doista je nužno jer je mobilnost problem kada imate pandemiju", dodao je.