Dansko vijeće za izbjeglice - Donacija za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

SA
Dansko vijeće za izbjeglice omogućilo je da djeca u pokretu koja borave u porodičnom prihvatnom centru Borići u Bihaću imaju pedijatrijske preglede

Predstavnici Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) posjetili su Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću i tom prilikom darovali lijekove, sanitetski materijal, pelene i vlažne maramice za bebe, higijenska sredstava za djecu te dezinficijense, za potrebe Odjela ginekologije i porodiljstva, Odjela pedijatrije te za "Dječiju sobu".

 

 

Pravovremena zaštita

- Pravilna briga o zdravlju najmlađih naš je prioritet, zato svakodnevno težimo da olakšamo svakodnevnicu djeci koja borave na našem odjelu, kao i da unaprijedimo kvalitetu usluga. Naša ustanova već godinama, zajedno s Danskim vijećem za izbjeglice, ulaže napore da lokalna, kao i djeca migranti imaju pravovremenu zdravstvenu njegu te da proces pružanja zdravstvenih usluga bude što lakši i bezbolniji - naglasio je dr. Redin Zjakić, specijalista pedijatar i subspecijalista neuropedijatrije.

Dansko vijeće za izbjeglice omogućilo je da djeca u pokretu koja borave u porodičnom prihvatnom centru Borići u Bihaću imaju pedijatrijske preglede u ambulanti koja djeluje u sklopu centra, a u slučaju kompleksnijeg kliničkog stanja, djeca se upućuju na liječenje u zdravstvene ustanove.

Samo za godinu dana, u centru Borići, pedijatrijski timovi iz lokalnih domova zdravlja i DRC-a realizirali su 2.827 pregleda, 1.964 intervencije, dok je za 64 djece osiguran sistematski pregled, od čega je njih 14 dobilo ljekarsko uvjerenje za pohađanje nastave u lokalnoj školi. Prema redovnom kalendaru imunizacije vakcinisano je 119 djece, uključujući i maloljetnike bez roditeljske pratnje, a uz odobrenje nadležnog centra za socijalni rad.

- Raduje nas svaka aktivnost koja poboljšava kvalitet boravka pacijenata u našoj ustanovi, naročito kada je usmjerena na ranjive kategorije populacije - djecu i trudnice. Važno je da im omogućimo ugodno okruženje u kojem će se osjećati sigurno kako bi ukazali povjerenje ljekarima, što je itekako važno u procesu pružanja adekvatne zdravstvene njege. To se naročito pokazalo bitnim u radu s migrantskom populacijom zbog kulturološke razlike i jezičke barijere. Srećom uz partnerske organizacije poput DRC-a, imamo osiguranu i kulturnu medijaciju, što najviše znači samim pacijentima. Svi volimo da u teškim trenucima neko priča s nama na našem jeziku, da pokaže empatiju i razumijevanje - kazala je Emina Kreso, koordinatorica administrativnih aktivnosti u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Partnerske organizacije

DRC je u saradnji s partnerskim organizacijama MBC, Fenix, UNICEF i UNFPA osigurava redovno savjetovanje dojilja i trudnica o značaju dojenja, ishrani i dohrani novorođenčadi, pravilnom neuromotornom razvoju, kao i zdravlju trudnica i prevenciji određenih oboljenja u trudnoći.

- Dansko vijeće za izbjeglice je od prvih dana svoga djelovanja u Bosni i Hercegovni pružalo podrška javnim ustanovama, naročito zdravstvenim. Kantonalnoj bolnici u Bihaću i osoblju se iskreno zahvaljujemo za dugogodišnju profesionalnu saradnju. Mi ćemo i u budućnosti, u okviru programa pružanja pedijatrijskih usluga, biti podrška i lokalnoj zajednici, s ciljem unapređenja kvalitete zdravstvenih usluga za djecu, pripadnike lokalne populacije - zaključuje Sanja Dželalagić, voditeljica zdravstvenog tima u DRC-u.