Đapo: Već smo poništili uvoznu dozvolu, ali treba nam vremena

Otpad
Kontaktirali smo Ministarstvo Italije da se vrati otpad, kaže Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma

 

SARAJEVO/BIHAĆ, 7. jula - Nakon što je u popodnevnim satima oko 50 tona otpada koji asocira na onaj koji je prije par dana istovaren u Drvaru, dovezen i u Bihać, ko Edia Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, najavila je da će inspekcija federalna izaći i u Bihać, kako bi ustanovili da li se radi o otpadu kompanije za reciklaža.

- Mi ćemo u utorak izaći sa izjavom. Već smo poništili uvoznu dozvolu, ali treba nam vremena. Kontaktirali smo Ministarstvo Italije da se vrati otpad. Ja bi samo zamolila građane Drvara da se malo strpe, jer nam je potrebno vremena da obave neophodne procedure – kazala je Đapo.

Lokacija spornog otpada je dvorišni prostor bivšeg preduzeća „Tehnopek“, koje je nakon stečajnog postupka, prodano za sada nepoznatom državljaninu Holandije. Na lice mjesta, nakon dojave građana, odmah su izašli pripadnici MUP-a USK-a, komunalne inspekcije Grada Bihaća, Inspekcije za zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, kao i predstavnici MZ Privilica, na čijem je teritoriju otpad i odložen. Lokacija na kojoj je otpad nelegalno odložen, u neposrednoj je blizini rijeka Dobrenica i Una, što predstavlja i opasnost od ekozagađanja.