Del Vechio: Datum za susret s Dodikom nespretno je izabran

Hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio našao se pod kritikama zbog zbog susreta s predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci na neustavni Dan Republike Srpske.

Na toj proslavi, posmrtno je odlikovan Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio za N1 kaže da na toj proslavi nije bio.

"Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali", rekao je Del Vechio.

Na pitanje hoće li biti smijenjen s mjesta veleposlanika Del Vechio nije htio davati nikakve izjave, poručio je da na "ono što je rekla ministrica nema što dodati niti oduzeti".

Odlazak kritizirali i ministri

U četvrtak su dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili prisutnost hrvatskog veleposlanika u BiH Del Vechija na tom događaju.

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je Krstičević.

U Republici Srpskoj 9. januara obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana "skupština srpskog naroda", kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju "republike srpskog naroda u BiH".

Proslavu su ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.