David Pettigrew: Zabrana spomen obilježja žrtvama je povreda ljudskog prava na memorijalizaciju

Tranzicijska pravda podrazumijeva tranziciju koja se mora dogoditi društvu koje je preživjelo genocid u građansko društvo u kom se poštuju i podržavaju dostojanstvo i ljudska prava preživjelih, poručio je danas prof. dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, državni univerzitet Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na univerzitetu Yalea, javlja Anadolu Agency (AA).

"Izdaja ljudskih prava i tranzicijska pravda u Bosni i Hercegovini" tema je redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", koja se održava danas u Sarajevu.

"Kada je SDA predložila ustavnu reformu za ujedinjenje Bosne i Hercegovine i utvrđivanje nacionalnosti na osnovu državljanstva, predsjednik Dodik je taj prijedlog odbacio kao islamsku zavjeru. Prijedlog SDA je predstavljao važnu viziju tranzicijske pravde za građansko društvo koje se oporavlja od genocida, ali je Dodik odgovorio islamofobičnim zastrašivanjem, predviđajući da je Bosna i Hercegovina izložena riziku uvođenja šerijatskog prava", rekao je Pettigrew.