Deaktivirana bomba kod RTV doma

Kako je rekao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, složeni dio posla obavljen je na mjestu pronalaska bombe.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspjeli su deaktivirati aviobombu koja je jutros pronađena na lokalitetu budućeg tržnog centra iza zgrade RTV doma u Sarajevu. 

Zbog vrste upaljača, morala je biti odmah deaktivirana jer je ugrožavala između 15.000 i 20.000 ljudi.

Ovo znači da će bomba teška oko 500 kilograma biti transportirana na drugu lokaciju, gdje će biti uništena prema propisima te da neće biti evakuacije šireg područja.

Kako je rekao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, složeni dio posla obavljen je na mjestu pronalaska bombe.  

- Riječ je o upaljaču 28. serije, što je lako ukloniti i bombu maksimalno osigurati. Neće biti potrebe za velikom evakuacijom. Nema opasnosti za lokalno stanovništvo. Večeras ćemo obaviti transport u koordinaciji s policijom - rekao je Solak.

Transport aviobombe krenut će u tri sata ujutro u dogovoru s MUP-om KS, koji će osiguravati trasu. Kada se izvrše sve pripreme s nadležnim agencijama, bomba će biti prebačena na lokaciju za uništavanje.

Podsjetimo, na bombu su naišli radnici koji rade na gradilištu, tačnije bagerista koji je kopao u okviru radova na tržnom centru. Bombu je odložio na mjesto gdje je ostavljao i drugi materijal, a kada ju je uočio, obavijestio je kolege i svi su prekinuli s radom.