Debevec: Kolektivna norma Suda BiH u 2018. iznosila 169,73 posto

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, prezentirao je danas članovima VSTV-a izvještaj o radu ove pravosudne institucije za prošlu godinu.

Morao se pohvaliti

- Kada je u pitanju rad na predmetima, 2018. godine je bio cilj da se poveća efikasnost u radu. Zaključno s 31. decembrom prošle godine, Sud je imao 51 sudiju i mene kao predsjednika Suda. Zahvaljujući zalaganju Suda i osoblja, ja mogu reći i pohvaliti se da je kolektivna norma Suda u 2018. iznosila 169,73 posto. Dakle, norma je nikada bolja. Također, sva odjeljenja su ostvarila minimalnu normu od 100 posto - rekao je Debevec. 

On je pojasnio da su generalno rezultati rada bolji nego prethodnih godina na svim odjelima, prenosi Dnevni avaz.

Debevec se danas osvrnuo i na probleme u radu Suda BiH, kazavši da je više puta slao pismo članovima VSTV-a u kojem je tražio korekciju norme na predmetima ratnih zločina, ali da nikada nije dobio odgovore. 

- Moji saradnici i ja smo ukazivali u pismu na korekciju norme i tražili da se ta norma uskladi s normom Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH ima tri godine normu četiri, a Sud BiH normu pet. To je zaista nevjerovatan nonsens, pravni logički. Tri godine nas držite u toj situaciji - rekao je Debevec. 

Veliki problem 

- Ja ne tražim da se smanji norma, nego da Sud to uradi kako može. Ne postoji mogućnost da Sud ima veću normu od norme Tužilaštva. Mi tražimo da se ona izjednači, jer ne može Sud suditi ono što nema. Na taj način smatram da se taj problem mora pod hitno riješiti. Sud može imati onoliko predmeta koliko mu se prezentira optužnica. Po ovome, tužilac može imati četiri optužnice, a sudija mora imati pet presuda. Drugo, tužilac može imati četiri obustave koje i ne dođu do Suda. Ovo se mora riješiti jer ću smatrati da ovaj sastav Vijeća ima nešto protiv mene kao predsjednika Suda - istakao je Debevec.