Delić: Gaza je primjer da prava nisu jednaka za sve, kao što je to i BiH bila prije 30 godina

.
Konvencije i deklaracije nisu vrijedile za nas. Baš kao što ni danas, ni bilo koji drugi dan ne vrijede za djecu i ljude u Gazi, kazao je

 

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić uputio je poruku povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. 

Poručio je da je Gaza primjer da prava nisu jednaka za sve. 

- Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i kako je vrijeme pokazalo ta ljudska prava su samo za određene ljude, ne i one ljude koji danas, kao i prethodnih dana svakodnevno nasilno umiru u Gazi. Međunarodni dan ljudskih prava temelji se na konvencijama i deklaracijama koje tobože svima nama garantuju pravo na život, zdravlje, slobodu, hranu, liječenje, dostojanstvo, čast - naveo je Delić.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Objasnio je da je Gaza primjer da ta prava nisu jednaka za sve, kao što je to dokazano u Bosni i Hercegovini prije 30 godina.

- A mi jesmo Evropljani i to autohtoni, jedni od najstarijih evropskih naroda. Pa ipak, konvencije i deklaracije nisu vrijedile za nas. Baš kao što ni danas, ni bilo koji drugi dan ne vrijede za djecu i ljude u Gazi. Čemu onda sve te deklaracije i konvencije? Kome su potrebne, ako prije svega, ljudskost zakaže svaki put kad zagusti na određenim predjelima ove Zemlje - pita Delić.

Dalje navodi da nama i ljudima Gaze sigurno ne vrijede mnogo jer ko nama garantuje da mi sutra ponovo nećemo prolaziti ovo što danas prolazi Gaza.

- Čemu riječi bez djela? Čemu konvencije o ljudskim pravima ako se ne odnose na sve ljude? Šta slavi civilizacija danas? Šta obilježavaju mirotvorci svijeta danas? Ubijanje, izgladnjivanje, mrcvarenje civila i djece u Gazi - zaključio je Delić.

Foto: Vlada KS