Deminirano oko 60.000 kvadrata u naselju Kamenica, gdje je pronađeno 11 eksplozivnih sredstava

Zaokružena cjelina između teritorija općina Vogošće i Ilijaša prema naselju Solakovići

Vod za deminiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u vogošćanskoj mjesnoj zajednici Gora okončao je deminiranje lokaliteta Miljev vrat te površinu od 60.000 kvadratnih metara očišćenu od mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine predao lokalnoj zajednici na korištenje.

- Radovi na deminiranju ovog lokaliteta započeli su u maju ove godine, metodom tehničkog izviđanja - kaže Nermin Hajro, rukovodilac Službe civilne zaštite općine Vogošća. 

Cilj je bio da se očisti lokacija za koju su postojale indicije da je zagađena opasnim ubojitim sredstvima. Pronađeno je jedanaest protupješadijskih mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava.  

Prema podacima Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini, na području općine Vogošća postoji još oko četiri miliona kvadratnih metara površine rizične na postojanje opasnih ubojitih sredstava. Jedan dio se nalazi na granici ove općine s Ilijašem, drugi od naselja Kremeš prema lokalitetu Motka, treći na brdu Žuč i četvrti unutar Industrijske zone „Pretis“.