Demobilisani borac: Od zarade s pijace školovao sam magistra

Home

Demobilisani borac: Od zarade s pijace školovao sam magistra


Pijaca „Virdžinija“, formirana na magistralnom putu Tuzla - Zvornik u naselju Mahala, tačno na međuentitetskoj liniji razgraničenja, nedugo po završetku ratnih sukoba, po uzoru na poznatiju „Arizonu“ trebala je, prema zamisli tadašnjih međunarodnih predstavnika, obnoviti pokidane veze između lokalnog stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti. 

Dojučerašnje komšije i prijatelji u početku su se na tom mjestu sastajali da bi saznali za različite ratne sudbine, raspitivali se o mogućem povratu imovine i jedni drugima donosili potrebne dokumente. Usput se trgovalo, jelo i pilo.

Mjesto susreta

Danas je kupoprodaja glavni razlog što ljudi dolaze na „Koridor“, kako je u narodu nazvano ovo mjesto. Prodavači su uglavnom s područja Tuzlanskog kantona, a kupaca ima iz Kalesije, Živinica, Sapne, Teočaka i susjednih općina RS. Na pijačnim parkinzima mogu se vidjeti i automobili s registarskim oznakama obližnjih gradova iz Srbije. 

Demobilisani vojnik Džemil Sarajlić još od 1997. godine na ovom i sličnim mjestima prodaje alat. Od zarade s pijace školovao je djecu i ponosno ističe da je njegova kćerka sada magistar farmacije.

- Ovdje sam ponovo sreo većinu svojih bivših školskih drugova i radnih kolega. Odavno niko ne priča o ratu, pa čak ni o politici. Svima je cilj samo da prebrodimo ovo vrijeme  koje je za nas pijačne trgovce najteže otkako radimo - kaže Sarajlić.

dzemil-sarajlic

Teška situacija

Slično pričaju i komšije Nihad Smajlović i Muhamed Mumić, povratnici u Motovo kod Zvornika, koji prodaju voće i povrće.

- Mislim da je povećan odlazak stanovništva s ovog prostora zbog teške ekonomske situacije glavni razlog što je sve manje mušterija - žali se Smajlović.

Posao dobro ide i na mjestu gdje se prodaje svadbena dekoracija. Sezona svadbi tek počinje i prodavačica Amela Trumić iz Živinica vjeruje da će baš ona zakititi mnoge svatove u ovom kraju narednog ljeta.

Pogađanja o cijeni ometa glasna izvorna muzika koja dopire iz nekoliko drvenih baraka. Pjesme zanimljivog sadržaja obično se čuju i dugo nakon što većina prodavača i kupaca i tog nedjeljnog dana napusti prostor s obje strane puta koji siječe tu već odavno nevidljivu granicu između bh. entiteta.

amela-trumic-zivinice

Korist za lokalno stanovništvo

Pijacom odavno gazduju privatne firme i pojedinci na čijem se zemljištu postavljaju  štandovi, tako da lokalne zajednice, općine Kalesija i Osmaci, nemaju direktnu korist od tržnice. Ipak, veliki broj stanovnika okolnih mjesta živi od prodaje, naplate parkinga i pružanja različitih usluga, pa njeno postojanje niko ne osporava.

 

Ražnjevi za 1. maj

Na pijaci se nalazi i štand na kojem električne ražnjeve vlastite izrade prodaje Miralem Bešić, kovač iz kalesijskog naselja Međaš.

- Godina je dobro počela, najviše očekujem u vikendima prije prvomajskih praznika - nada se Bešić.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 08:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top