Demobilisani borci nakon sjednice u Mostaru: Opet smo prevareni

Predsjednik Udruženja "Zaboravljeni branitelji" Darinko Boto izjavio je nakon današnje sjednice Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH, održane u Mostaru, da su demobilisani borci opet prevareni.

"Prevareni smo po nalogu partije i njihovih vlastodržaca. Opet se uplela politika i ko zna kada će naše pitanje biti riješeno. Jasenko Tufekčić je njihov igrač, on je njihova produžena ruka. On je dežurni krivac za ono što se danas dogodilo, a iza njega sva klika i sva partija", rekao je Boto. 

Naveo je kako je Tufekčić pogazio sve što je izjavio prošlog ponedjeljka. 

"Sad se izvlači da nije bilo ovo, da nije bilo ono... Ovo su samo političke igre. Mi moramo povući radikalan potez. Ovo se drukčije neće riješiti", istakao je Boto. 

Podsjetio je da su demobilisani borci tražili tri osnovne stavke. 

"Tražili smo izradu i javnu objavu registra sa imenima i prezimenima, s odvojenim borbenim i neborbenim sektorom, tražili smo borački dodatak, koji se isto razdvaja na borbeni i neborbeni sektor, i tražili smo skidanje finansiranja s državnog i nižih nivoa silnih udruženja", kazao je Boto.

Drago Grbavac iz Udruženja "Zaboravljeni branitelji" upitao se kako Jasenko Tufekčić može da ne poštuje odluku Doma naroda.

"Kako može da ne poštuje odluku da sjednici ne prisustvuju i predstavnici demobilisanih boraca? Zašto ne puste medije da prisustvuje sjednici ako im je to zakonski na ovakvim sjednicama omogućeno?", pitao je Grbavac.

Demobilisani borci okupljeni pred zgradom Vlade FBiH u Mostaru su se, kako javlja naš reporter, razišli poručivši prethodno da neće odustati, već da će i dalje insistirati na svojim zahtjevima.