Demokratski kongresmen traži da SAD uvede sankcije Rusiji

kongresmen
Adam Schiff je rekao kako se predsjednik SAD-a Donald Trump ne bi trebao dodvoravati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 

Sjedinjene Američke Države bi trebale razmotriti nove sankcije Rusiji, kako bi spriječile njene "maligne" postupke, izjavio je u utorak istaknuti kongresmen iz redova demokrata Adam Schiff, nakon brifinga Bijele kuće o izvještajima da su Rusi plaćali talibane da ubijaju američke vojnike u Afganistanu.

Demokratski članovi Kongresa nakon brifinga bili su kritični prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, za koga je New York Times naveo kako je primio obavještajni brifing o ruskoj operaciji u februaru.

Bijela kuća objavila je kako Trump nije primio lični brifing o problematici te se još mora izjasniti je li primio pisani brifing, je li ga pročitao i, ako jeste, zašto nije odgovorio na njega agresivnije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

"Niko nije obavijestio ni mene, ni potpredsjednika Mikea Pencea, ni predstojnika ureda [Bijele kuće] Marka Meadowsa o navodnim ruskim napadima na naše vojnike u Afganistanu", napisao je Trump u objavi na Twitteru u nedjelju ujutro.

Zabrinutost obje stranke

Schiff, predsjednik parlamentarnog obavještajnog odbora, rekao je da se Trump ne bi trebao dodvoravati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pozivajući ga na samit vodećih industrijskih nacija G7, nego radije uvesti sankcije Moskvi.

Bijela kuća nastajala je umanjiti važnost tekstova u New York Timesu i Washington Postu kako je znala za optužbe da je Rusija platila talibanima sumu novca da ubijaju američke i druge koalicijske vojnike, no da nije obavijestila Trumpa ili poduzela nešto po pitanju tih informacija.

To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost kako kod Trumpovih republikanaca, tako i kod demokrata, ali i po pitanju sigurnosti američkih snaga.

Službenici iz Bijele kuće informirali su demokratske zastupnike tek nakon što su u ponedjeljak podijelili informaciju s republikancima, što je izazvalo kritike da Trumpova administracija politizira nestranačku temu.

Demanti Kremlja i talibana

Naknadni tekstovi New York Timesa i Washington Posta pokazali su da je poginuo najmanje jedan američki vojnik kao rezultat programa koji je Kremlj negirao.

"Ovo primitivno informacijsko smeće jasno pokazuje niske intelektualne sposobnosti propagandista u američkoj obavještajnoj službi", navodi se u izjavi ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koju je prenijela ruska novinska agencija RIA Novosti.

"Ove neutemeljene i anonimne optužbe da Moskva stoji iza smrti američkih vojnika u Afganistanu već su dovele do toga da je direktno ugrožen život zaposlenika ruske ambasade u Washingtonu i u Londonu", objavila je na Twitteru ruska ambasada u SAD-u.

I talibani, koji se bore s afganistanskim vlastima i sa stranim vojnicima, pošto ih je 2001. godine sa vlasti svrgnula međunarodna koalicija na čelu s SAD-om, negirali su ove informacije.

"Sveti rat koji Islamski Emirat [kako se Afganistan nazivao u vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001. godine] vodi već 19 godina, nema nikakve veze ni sa jednom obavještajnom službom ili sa stranom zemljom", ističu u saopćenju objavljenom u Kabulu.

Izvor: