Denis Bećirović: "Dodik javno priznao da postoji zločinački projekt velike Srbije, on nije mrtav!"

.
Povodom najnovijih skandaloznih antidejtonskih izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u Donjoj Gradini da će "RS i Srbija biti jedna država", član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio sljedeće:

"Javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati. On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama potcjenjivali:

1. Da zločinački projekat velike Srbije, koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i do genocida nad Bošnjacima, nije mrtav.

2. Da postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem "proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom".

3. Da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik javno radi na razbijanju punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine, i rušenju mirovnog procesa.

Današnje Dodikovo javno priznanje da je na ponovo na sceni reinkarnacija zločinačkog velikosrpskog projekta neminovno traži i javne odgovore na sljedeća pitanja:

Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine?

Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava?

Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju? Zašto se EU ne priključi politici Sjednjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?

Na kraju, javno pozivam sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorirati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine. Politika šutnje i nezamjeranja je i ohrabrila Dodika. 

Također, tražim i hitno djelovanje pravosuđa. Gospodo iz Tužilaštva BiH, ili počnite raditi ono za šta ste plaćeni ili podnesite ostavke. Vrijeme je za ljude koji će odgovorno provoditi svoje zakonske obaveze".

 

Foto:Arhiv