Deset mladih osoba s invaliditetom u Mostaru obavilo prvu radnu praksu

.
Značaj ovog projekta prepoznalo je veleposlanstvo Australije

Udruženje mladih "Ružičnjak - Los Rosales" u proteklih šest mjeseci proveo je projekt pod nazivom "Moja prva praksa" čiji je cilj bio pružiti priliku mladim osobama s invaliditetom da obave svoju prvu praksu.

 

 

Značaj ovog projekta prepoznalo je veleposlanstvo Australije, koje je odlučilo financijski podržati projekt koji se implementirao u periodu od svibnja do lipnja ove godine, priopćeno je iz navedenog udruženja.

Preduvjet za proces socijalnog uključivanja je ukidanje diskriminacije općenito, a posebno među osobama s invaliditetom. Vodeći se pravima osoba s invaliditetom koja su zagarantirana UN Konvencijom, osobe s invaliditetom imaju pravo na rad kako bi se osjećali korisnim članovima društva i uživali život dostojan čovjeka.

Problem u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) je što osobe s invaliditetom imaju pravo birati samo dva zanimanja u srednjoškolskom obrazovanju, što je veoma diskriminatorno. Zbog toga su iz Udruženja došli na ideju da im pruže priliku za neformalno obrazovanje, odnosno prekvalifikaciju prema svojim sposobnostima, mogućnostima i afinitetima, kako bi uspjeli dobiti svoje prvo radno iskustvo, koje će biti "prilika za ulazak" na tržište rada.

 

"Ovim projektom želimo pružiti priliku mladim osobama s invaliditetom mogućnost da obave svoju prvu praksu u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima, što je jedan od preduvjeta za samostalniji život i bolje sutra, kao i referenca za zapošljavanje", poručuju iz Ružičnjaka.

Ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava omogućavaju mladima s invaliditetom potpunu uključenost u sve sfere društva.

"Rezultat našeg projekta je da će deset mladih s intelektualnim teškoćama biti kvalificirano i osposobljeno za rad u kuhinji i restoranu, te će na taj način biti podjednako konkurentni na tržištu rada. Kroz ovaj projekt želimo podići svijest društva da svi imamo pravo birati profesiju koju želimo u skladu s našim mogućnostima i afinitetima, te da nema ograničenja u izboru zanimanja", ističu iz Udruženja mladih "Ružičnjak - Los Rosales" Mostar.