Desetine domova uništene na jugoistoku Australije

Australija
DO DANAS JE IZGORELO 55.000 HEKTARA ŠUME I OBRADIVOG ZEMLJIŠTA. Portparol vatrogasne službe Greg Alan rekao je da timovi za procjenu štete tek treba da potvrde medijske izveštaje o uništenim kućama u blizini sela Bumbalong, 92 kilometra južno od Kanbere

 

Desetine domovine su preko noći na jugoistoku Australije, ali opasnost od požara je manja u Novom Južnom Velsu i oko grada Kanbere, priopćili su zvaničnici.

Članica vijeća u regiji Bega Veli Šir (Bega Valley Shire) Kristi Mekbejn reklama je potrebna u svom kraju 240 kilometara južno od Kanbera tek treba procijeniti vatrogasnu službu Novog Južnog Velsa.

"U Bega Veliju je uništeno još više domova, na desetine. Želimo da utvrdimo kako bismo mogli da nastavimo da podržavamo našu zajednicu. Ovaj požar još nije gotov", rekla je Mekbejn.

Portparol vatrogasnih službe Greg Alan rekao je da je vrijeme za proglašavanje štetnih tekstova da bi potvrdili medijske izvještaje o jedinstvenim kućama u blizini sela Bumbalong, 92 kilometra južno od Kanbere.

Do danas je izgorelo 55.000 hektara šume i obrađenog zemljišta, dužine od 148 kilometara, saopćeno je da je Australska agencija za vanredne službe za glavni grad.

"Vatra je još uvijek aktivna ujutro. Pred nama je dani i vjerovatno su tjedni gašenja požara", rekao je novinarima Endru Bar iz Agencije.

Ljudi koji žive u blizini mjesta gdje su poželjeli upozoriti da će oni biti budući, a vanredno stanje je uvijek uvijek na snazi.

Požari koji su bukteli širom južne Australije odneli su najmanje 33 života iz septembra, uništili su ih više od 3.000 domova i opustošili više od 10.6 miliona hektara.