DESNIČARSKA SENATORICA ŠOKIRALA GRAĐANE: U parlament stigla u burki i digla Australiju na noge

Home

DESNIČARSKA SENATORICA ŠOKIRALA GRAĐANE: U parlament stigla u burki i digla Australiju na noge

Australijski senator Pauline Hanson nosila je danas burku u parlamentu u okviru svoje kampanje za zabranu odjevnih predmeta koji pokrivaju cijelo tijelo, poput ove tradicionalne muslimanske odjeće.

Ovaj potez dočekan je kritikama iz vlasti i muslimanske zajednice.

Hanson je sjedila na svom mjestu u parlamentu oko 20 minuta pokrivena crnom burkom, a potom ju je skinula i pozvala da ovakva odjeća bude zabranjena na javnim mjestima zbog nacionalne bezbjednosti.

"Drago mi je što mogu ovo da skinem, zato što to ne pripada ovom parlamentu", rekla je Hanson u obraćanju Senatu.

Lider ultradesničarske stranke Jedna nacija dodala je da mora biti sklonjena svaka osoba koja uđe u banku, sud ili bilo koju javnu zgradu noseći "fantomku" ili šljem.

"Zašto to nije slučaj sa nekim ko pokriva svoje lice i ne može biti identifikovan?", upitala je Hanson.

Ona je postala poznata tokom devedesetih po oštrom protivljenju imigraciji iz Azije, a u posljednjih nekoliko godina vodi kampanju protiv tradicionalne islamske odjeće i građenja džamija. Njena stranka ima četiri senatora.

Državni tužilac Australije George Brandis kritikovao je Hanson i rekao joj da zna da ona nije muslimanka i da treba da bude veoma pažljiva da ne bi uvrijedila vjerska osjećanja ostalih Australijanaca.

Potpredsjednik Islamskog savjeta države Viktorija Adel Salman izjavio je da potez Hanson predstavlja omalovažavanje njenog položaja. 

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Čet, 17/08/2017 - 09:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top