Detalji eksplozije u Neumu: “Prijete nam da neće stati dok se ne dokopaju muslimanske imovine”

Home

Detalji eksplozije u Neumu: “Prijete nam da neće stati dok se ne dokopaju muslimanske imovine”


Eksplozija koja je u utorak odjeknula na balkonu kuće u Neumu koja je u vlasništvu Sarajke Elme Džafić samo je kulminacija dvogodišnjeg maltretiranja kroz koje prolazi Elma i njena porodica zbog imovine koju imaju u jedinom bh. gradu na moru.

 

Ustvrdila je ovo za Faktor vlasnica kuće, kazavši nam kako je ovo "otvoren napad na nju i njenu porodicu kojoj lokalne kabadahije prijete i onemogućavaju normalan život već godinama".

Kako nam je ispričala Džafić, na njen balkon jučer je bačen najvjerovatnije topovski udar i to sa balkona stana koji se nalazi između njene i kuće njenog oca.

Sve je, tvrdi ona, izveo Branimir Barišić, koji je, kako kaže naša sagovornica, prethodno pijan pjevao i slušao pjesme Marka Perkovića Tompsona, te otvoreno prijetio Elmi i njenom bratu kazavši im da će ih sve pobiti.

- Ranije je prijetio da će baciti bombu na moje četverogodišnje dijete. Vrijeđao nas je, psovao, prijetio nam i na kraju bacio tu eksplozivnu napravu. To je ugrožavanje sigurnosti i zbog toga se ide u zatvor. Uprkos svemu pušten je već jutros na slobodu i bit će samo prekršajno kažnjen. Koliko se plaši pokazuje činjenica da je odmah nakon izlaska iz policije došao do moje kuće sa Draženom Međugorcem, inače njegovim zetom, i ponovo nam prijetio – kazala nam je Džafić.

Džafić ističe kako šikaniranje koje trpi traje već godinama i to, klako kaže, samo zbog činjenice da je ona muslimanka koja ima imovinu u Neumu.

- Prije dvije godine iste ove osobe su mog oca brutalno pretukle bez ikakvog razloga. Tada je on proveo pet dana u bolnici, a obojica su osuđena za taj napad i to na uvjetne kazne od pet i dva mjeseca zatvora. Zbog ovakvih stvari se ide u zatvor, ali ne i kod nas -ogorčena je Džafić.

Prema njenim riječima, Barišić se želi dokopati imovine njene porodice.

- Otvoreno su nam prijetili da nam nikad neće dozvoliti da tu živimo i normalno boravimo, odnosno da će to dozvoliti samo ako im prepišemo pola kuće, kako moje, tako i one mog oca – ističe Džafić.

Ona kaže da inače živi u Sarajevu, te da ljetuje u Neumu. Međutim, kako kaže, njena ljetovanja se redovno pretovre u pakao. Kad god dođe u svoju ili očevu kuću stvari su pokradene i oštećene.

- Zanimljivo je da nikad nema dokaza o provalnicima, a svi znaju da su upravo oni provalili i napravili haos u našim kućama. Ono što je najzanimljivije jeste da kada pozovem policiju, kažu nam "Šta da vam radimo više, poubijajte se pa da se i to završi" – kaže Elma.

Iz MUP-a HNK danas nije bilo moguće dobiti više informacija  u odnosu na šturu vijest koja je objavljena na njihovoj  stranici, a u kojoj stoji da je jedna osoba uhapšena nakon što je policiji prijavljeno da je na balkon bacila nepoznatu eksplozivnu napravu.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK nije odgovarao na naše pozive.

S druge strane, Džafić nam je kazala kako joj je i sam načelnik PU Neum Davor Barić, kazao kako joj ne može garantovati sigurnost, te ju je uputio da se obrati policiji u Mostaru. Upravo Barić je i nas uputio na mostarsku policiju kazavši nam kako su osobe uposlene u Odjelu za odnose sa javnošću MUP-a HNK zadužena za davanje informacija.

Tagovi
Objavio: Čet, 31/08/2017 - 11:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top