Detalji optužnice protiv Jasmina i Ljube Seferovića: Kupili maloljetnicu za 1,900 KM, tjerali je na prosjačenje čak i u trudnoći

.
Pored Seferovića, optužnica je podignuti i protiv Almase S. koja je prodala svoju kćerku

Entitetsko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jasmina Seferovića (21) i njegovog oca Ljube (35) iz Sarajeva, te Almase S. (38) iz Mostara zbog slučaja trgovine maloljetnicom L.S.

Ona je prije oko godinu dana zatečena kako sa bebom prosi na jednom parkingu u Banjaluci, nakon čega su smještene u sigurnu kuću.

Optužnica Jasmina tereti za krivično djelo trgovine djecom, a sve troje su optuženi za krivično djelo vanbračne zajednice sa djetetom. Majka maloljetnice, Almasa S., optužena je za prodaju kćerke, a Ljubo Seferović za pomaganje u ovom krivičnom djelu.

U optužnici se ističe da je Jasmin 2018. godine preko Fejsbuka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banaluku, a potom je prisilio na prosjačenje.

Maloljetnica je prosila ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu, te skupljeni novac davala Jasminu, a bila je izložena i fizičkom nasilju.

- Primoravao ju je da prosi i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku, navodi se u optužnici.

Ljubo Seferović je optužen da je sa Almasom S. dogovorio kupo-prodaju maloljetnice, te da joj je uplatio 1.900 KM, a ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu.