Detalji prijetnji Irfanu Peljti:"ubacili ga u WhatsApp grupu i slali slike supruge i sina"

Peljto

Bosanskohercegovački nogometni sudija Irfan Peljto dobio je prijeteće poruke prije nekoliko dana

Sve je prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a cijela je priča podigla mnogo prašine u javnosti. Peljto je, navodno, ubačen u jednu grupu na chat aplikaciji WhatsApp dok je sudio meč osmine finala Konferencijske lige između Fiorentine i Maccabi Haife u Firenci.

Naime, u spomenutoj grupi Peljti je nekoliko osoba sa različitih brojeva slalo fotografije sina i supruge. Peljto je to odmah prijavio po povratku u Bosnu i Hercegovinu.

Sudija je po povratku u BiH prijavio ugrožavanje sigurnosti njega i njegove porodice, a također je zatražio od Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da više ne sudi FK Željezničar i Sarajevo.

Peljto je tražio od Sudijske komisije Nogometnog savez BiH izuzeće kad su u pitanju utakmice klubova iz njegovog rodnog grada, a tim povodom smo kontaktirali Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a KS su nam potvrdili da je Peljto prijetnje koje je dobio prijavio 15. marta u Policijskoj upravi Centar.

“Irfan Peljto je 15. marta u PU Centar podnio prijavu za ugrožavanje sigurnosti na štetu sebe i članova svoje porodice. O tome je odmah obavješten tužilac, a predmet je okvalifkovan kao ugrožavanje sigurnosti. Peljto je prijavio da je prijetnje dobio putem telefona”, kazala je glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić za portal Klix.ba.

Nogometni savez BiH je danas dobio pismo od nogometnog sudije Irfana Peljte, internacionalca sa FIFA značkom, u kojem je zvanično istakao da zbog prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici nije u mogućnosti obavljati funkciju službenog lica na narednim utakmicama WWiN Lige Bosne i Hercegovine koje igraju klubovi iz Sarajeva.
Nogometni savez Bosne i Hercegovine najoštrije je osudio svaki vid pritisaka na službena lica koji su aktivni učesnici takmičenja u našoj zemlji, te je iskazao duboku zabrinutost zbog ovakvih pojava koje su učestale u posljednje vrijeme.

“Ovim putem pozivamo nadležne organe da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječili ovakvi slučajevi u našoj društvenoj zajednici, te da procesuiraju sva odgovorna lica i stanu u zaštitu našeg najboljeg fudbalskog sudije, kao i svih službenih lica u takmičenjima NS BiH”, navodi se u saopštenju.