Detalji referenduma u Kataloniji: Pendreci i gumeni meci

Home

Detalji referenduma u Kataloniji: Pendreci i gumeni meci


Više od 460 je povrijeđenih u sukobima glasača i policije širom španske pokrajine Katalonije, gdje su jutros otvorena glasačka mjesta na kojima katalonski narod traži otcjepljenje od ostatka Španije. Policijske snage silom su pokušale spriječiti građane da glasaju na biralištima, koja će ostati otvorena duže nego je predviđeno.

Još jučer je bilo jasno da katalonski referendum neće proći bez incidenata. Iako su građani jutros sa ushićenjem čekali otvaranje glasačkih mjesta, njihovo raspoloženje uskoro se promijenilo.

Španska centralna vlast iskoristila je policijske i vojne snage kako bi u određenim mjestima zaplijenila glasačke kutije i materijal, a naređenja su izvršavali bez obzira na to ko se postavio između njih i njihovog zadatka. Najviše tenzije zabilježene su u Barceloni i Gironi, gdje je i povrijeđena većina osoba koje su imale bliske susrete sa policijskim snagama. Predsjednik Katalonske pokrajine nazvao je policijsko nasilje nepotrebnim i neodgovornim.

"Neodgovorno i nepotrebno nasilje Španije neće utjecati na želju katalonskog naroda da mirno i demokratski glasaju, ali je sada postalo jasno svima u svijetu koji su u to sumnjali šta se događa. To su pendreci, gumeni meci, agresija na narod koji se mirno okupio da zaštiti glasačke kutije", kazao je Carles Puidgemont.

Na mjestu događaja, na biralištima, bili su i međunarodni posmatrači koji tvrde da policija koristi prekomjernu silu, te da katalonski narod ima pravo na samoopredjeljenje.

"Vidjeli smo ljude čije su majice pocijepane, ljude koji su pretučeni i to smo vidjeli svojim očima. Imat ćemo štošta ispričati u svojoj domovini jer ono što se događa u Kataloniji je zapravo ukidanja prava na slobodu govora i odlučivanja o vlastitoj budućnosti. Shvatamo da postoji ustavni problem, ali kada se radi o budućnosti naroda, onda je narod taj koji mora odlučiti i mi to prihvatamo. Ne mislimo da rezultat mora biti DA ili NE, ali mora postojati neki rezultat do kojeg će se doći demokratskim putem", istakao je James Covcovsky.

U Barceloni se nalazi i Kenan Terzić, član Crvenog krsta Barcelone, koji je za N1 opisao situaciju. Uprkos velikom broju povrijeđenih, tvrdi da katalonske vlasti insistiraju da građani ni po koju cijenu ne provociraju policiju.

"Ni u jednom momentu ni jedan civil nije upotrijebio snagu protiv policije. Bez obzira na to, policijske snage su pokušale na nasilan način da zabrane glasanje", kazao nam je Kenan Terzić.

Iako policija koristi silu, građani ne uzvraćaju.

"Ponavljane su poruke od svih političkih partija koje su za nezavisnost i od same katalonske vlade da se ne upotrebljava sila ni pod kojim uslovom", dodao je Terzić.

Za to vrijeme, službeni Madrid tvrdi kako prekomjerna sila u Kataloniji nije upotrijebljena .

"Policija je izvršila naređenja po zakonu i posao su obavili profesionalno i na proporcionalan način. Njihov cilj nikada nisu bili ljudi, već glasački materijal. U svakom trenutku su štitili pravo i slobodu", izjavila je Soraya Saenz.

Zbog toga što je veliki broj biračkih mjesta zatvoren po otvaranju ili prije otvaranja, očekuje se da će glasanje, od kojeg Katalonci ne žele odustati, uprkos nasrtajima policije, potrajati duže nego planirano. Na nekim mjestima i do duboko u noć, koja za Katalonce donosi brojne neizvjesnosti.

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 01/10/2017 - 20:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top