Detalji sa suđenja Fadilu Novaliću i ostalima: Šta je rekla premijerova odbrana

.
Završne riječi iznijele advokatica Vasvija Vidović i Nina Karačić

 

Završnim riječima odbrane Fadila Novalića u Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH i ostalima zbog afere "Respiratori".

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Njima se stavlja na teret nabavka 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Procesom upravljale neke nevidljive sile

Na samom početku advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Fadila Novalića, kazala je da joj je čast obratiti se Sudskom vijeću.

Navela je da je riječ o suđenju koje je ogolilo činjenicu da su procesom upravljale neke nevidljive sile mimo institucija države.

- I ranije se sudilo premijerima , ali ne na način da je povrijeđeno osnovno ljudsko pravo na pravično suđenje - kazala je Vidović.

Navela je da Tužilaštvo nema dokaza i to su nadomjestili medijskom kampanjom protiv Fadila Novalića kojom su vršili pritisak na Sud.

- Još na početku Tužilaštvo je obznanilo da ima media plan i da imaju dokaze. Šta će im onda media plan. Tada smo znali da nemaju dokaze i to su nadomjestili medijskom kampanjom – kazala je Vidović.

Ona je tada citirala pojedine naslove na portalima "Klix", "Avaz",  "Depo", "Srpska info" i Federalne TV. Vidović je kazala da je prvo objavljena izjava dr. Ismeta Suljevića, zatim je citirala izjavu Marinka Čavare za „Avaz“: „ U nabavci respiratora su umiješani visoki dužnosnici.“ Citirala je izjavu Dragana Čovića: „Nabavka respiratora ima obilježje organiziranog kriminala."

Spomenula je saopćenje Tužilaštva BiH u kojem se navodi da  nije preporučeno da se ti respitaori koriste u jedinicama intenzivne njege. Citirala je izjavu Almira Badnjevića za Face TV-u: „Da uključimo te respiratore na bolesnike, pluća bi im eksplodirala." Zatim su uslijedili naslovi portala "Srpska info": „Sebijini respiratori ubijaju ljude", te "Novalić zna da respiratori ubijaju ljude". Advokatica Vidović je citirala Edina Fortu za Federalnu TV: „Treba zabraniti upotrebu respiratora", te izjavu Nermina Nikšića za „Avaz TV“: „Činjenica je da su pojedini zaradili na respiratorima.“ Citiran je i Elmedin Konaković na portalu "Depo": "Uhvatili smo Novalića u još jednoj aferi."

Vidović je kazala da je kulminacija kampanje bilo saopćenje Ambasade SAD u BiH o „beskrupuloznim političarima koji pljačkaju“.

Utvrdili su da je kampanjom prekršena presumpcija nevinosti te da je unaprijed presuđeno.

Navela je da se ovaj predmet poredio sa slučajem "Memić" te da su predsjedniku Vijeća upućene salve uvreda nakon presude u tom predmetu.

- Časni sude, šta mi da očekujemo – kazala je Vidović, navodeći da su predstavnici međunarodne zajednice, komentarišući ovaj predmet koji je još bio u toku, "svojim ponašanjem podrivali sistem sudske vlasti".

Optužnica nejasna i nedefinisana

Ona je napomenula da je Tužilaštvo vodilo nelegitimne aktivnosti vršenjem pritiska na svjedoke i Federalnu upravu civilne zaštite u vezi sa stavljanjem respiratora u funkciju, jer su, kako je navela, kreirali javnost da ACM 812 A „ubija ljude“. 

Napomenula je da ovi respiratori nikada nisu oduzeti niti su zabranjeni za korištenje, te da su nakon dolaska instalirani u UKC Sarajevo i Tuzla, a nakon čega su uslijedili pretresi i saslušanja praćena medijskom kampanjom. Napomenula je da je izvršen pretres "Verlaba" i saslušavani uposlenici Instituta za mjeriteljstvo.

Vidović je napomenula da je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, bio pod prijetnjom optužnice, a da je Sanja Lekić nakon istupanja u medijima postala osumnjičena.

Vidović je pojasnila da je Tužilaštvo zanemarilo opći kontekst u vrijeme kada su nabavljani respiratori i da je optužnica nejasna i nedefinisana,  bez navođenja konkretnih radnji.

Detaljno obrazlažući kako nijedan navod iz optužnice protiv Novalića nije dokazan, advokatica Vidović je, između ostalog, naglasila da je Vlada FBiH donosila odluke, a ne premijer Fadil Novalić. Premijerovo je da dostavi prijedlog, a Vlada je ta koja će ga odobriti ili odbaciti, te da on kao pojedinac ne može odgovarati za odluke kolektivnog organa. 

Advokatica Vidović je također govorila o tome da je u vrijeme pandemije Svjetska zdravstvena organizacija izdala smjernice kojima je pozivala vlade država da reagiraju. Vladala je panika, za vrijeme pandemije oboljelo je 1,5 miliona ljudi, a umrlo njih 90.000. U Federaciji je 16. marta 2020. godine proglašeno stanje nesreće. Uslijedila je bespoštedna borba država za respiratore. 

Evropska unija se zatvorila, tako da su se i SAD morale okrenuti kineskim dobavljačima. U FBiH je, navela je Vidović, bilo 112 respiratora, od kojih je dio već bio zauzet zbog drugih bolesnika.

Navela je da je vlada u Mađarskoj kupila 38 respiratora po cijeni od 39.500 američkih dolara po komadu, te da su uvezli još 200 resporatora ACM 812 A. Vidović je također objasnila da su se cijene respiratora u to vrijeme mijenjale u toku dana.

Navela je da su se mnoga preduzeća u svijetu čija to i nije bila namjena uključili u nabavku respiratora, kao što su proizvođači usisivača i vina, te da je Novalić sa firmama "Hifa", "Bingo" i "Prevent" pokušavao dogovoriti nabavku , ali to nije bilo moguće realizirati.

Advokatica Nina Karačić-Brković, koja je, zajedno s Vidović u timu odbrane Fadila Novalića, danas je započela sa završnom riječi koju je pročitala, kao i advokatica Vidović.

Karačić je navela da je Novalić optužen da je do 25. marta 2020. osmislio plan, organizirao Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te realizirao plan, a sve s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koristi. Navela je da se iz dokaza i izjava svjedoka vidi da Novalić nije ni bio u kontaktu sa Solakom i Hodžićem do tog datuma. Za Hodžića je saznao tek 29. marta 2020. godine, kada je Hodžić uputio SMS , nakon čega je uputio i mail Vladi Federacije BiH. Prije tog maila, po riječima Karačić, Fikret Hodžić ponude je uputio Vladi USK, TK, Kliničkom centru TK i Civilnoj zaštiti Bihaća.

Sa Solakom se Novalić sastao u dva navrata, gdje je bilo i drugih osoba. Na prvom sastanku  pristvovao je i Davor Pehar, a govorilo se o nabavci testova na koronavirus. Drugi sastanak je održan 28. marta, gdje su prisustvovali Pehar, Hasan Ganibegović i Aljoša Čampara.

Solak predložio da se pretres prenosi uživo

Advokatica je pojasnila da je FUCZ bila kupac i da je organizirna kao samostalna javna uprava i učešće o kupovini joj je bilo zagarantirano Zakonom o javnim nabavkama.

Navela je da je Svjetska zdravstvena organizacija između ostalog dala upute za nabavku respiratora koji bi se koristili u improviziranim bolnicama i sportskim dvoranama, a što  respirator ACM 812 A i jeste.

Kazala je da je Tužilaštvo citiralo poruke iz neformalne Viber grupe „Gensek“, koju je napravio Hasan Ganibegović. Iz poruka koje su navedene vidi se da je i Solak mogao biti promijenjen, ako bi to zatrebalo. 

Karačić je, između ostalog, navela da Novalić i Fikret Hodžić nisu mogli utjecati na cijenu respiratora jer je ona već bila određena ugovorom preduzeća „Exotrade“.

Pojasnila je da je riječ o sredstvima iz budžeta FBiH, te da bi postojalo krivično djelo pranje novca. Trebalo bi da je novac stečen nelegalnim radnjama kako bi se ubacio u legalne tokove.

Na narednom pretresu zakazanom za 8. mart ove godine advokatica Nina Karačić će nastaviti sa iznošenjem završnih riječi, nakon čega će završnu riječ dati i Fadil Novalić.

Fahrudin Solak je imao prijedlog da se sljedeći put pretres odvija uživo preko kanala YouTube. Predsjedavajući Vijeća sudija Branko Perić rekao je da je Sud izlazio ususret medijima i čak im davao i transkripte sa ročišta, ali da ovaj prijedlog trenutno nije u interesu Suda. Perić je kazao da, kada su to nedavno uradili, sve se „pretvorilo u nešto što ne treba“.