fbpx Detaljna kontrola Bosanaca i Hercegovaca i dalje traje

Detaljna kontrola Bosanaca i Hercegovaca i dalje traje

Home

Detaljna kontrola Bosanaca i Hercegovaca i dalje traje


Nakon što su preksinoć privremeno obustavljene stroge kontrole na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Hrvatsku, ali i Sloveniju, koje su u protekla dva dana zbog uredbe Evropske unije izazvale pravi haos i stvorile kilometarske kolone, gdje se na ulazak u zemlje EU čekalo i do sedam sati, jučer je situacija, barem prema tvrdnjama nadležnih, bila nešto bolja.

Ciljana provjera

Umjesto apsolutne primjene uredbe koja je stvarala ogromne gužve, sada je na snazi djelimična primjena, odnosno tzv. ciljana provjera putnika.

To se, prije svega, odnosi na detaljnu kontrolu državljana trećih zemalja, među koje spadaju i državljani BiH, te ciljane provjere određenih državljana EU na osnovu procjene graničara.

Međutim, iako su iz Hrvatskog autokluba (HAK) jučer saopćili da na graničnim prijelazima čekanja nisu duža od 30 minuta, a iz Granične policije BiH da nema dužih zastoja osim na prijelazima Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Velika Kladuša, gdje se na izlaz iz države čekalo oko sat, naši reporteri su na prijelazu Bosanska Gradiška zatekli velike kolone automobila i kamiona.

Savski most bio je prepun vozila na izlaznoj strani iz naše zemlje, po čemu se zaključuje da su gužve znatno veće u pravcu EU nego na njenom izlazu prema BiH.

Pritužbe građana ne prestaju, a nedjeljno popodne obilježio je kolaps na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška - Stara Gradiška. Nervozni putnici u vozilima bh., hrvatskih, slovenskih, njemačkih, austrijskih, italijanskih tablica čekali su duže od dva sata samo da dođu do prijelaza u Bosanskoj Gradišci.

"Javili su mi i da je na slovensko-hrvatskoj granici u Bregani velika gužva i da su kolone kilometarske. Ogorčen sam, nije mi jasno otkud ovolike gužve kada su rekli da će pojačane kontrole biti nakratko obustavljene", kazao nam je jučer Amir Halilović, koji se iz Bugojna zaputio u Italiju.

Jedan od putnika koji je u BiH doputovao prekjučer preko Bosanskog Broda požalio nam se i da su tamo u toku radovi pa su gužve još veće.

"Nemam pojma hoću li na vrijeme stići na odredište u Italiju - riječi su mlađeg muškarca, koji je također duže od dva sata stajao na bh. strani.

Za nas uobičajeno

Slobodan Krstić, pomoćnik direktora Granične policije BiH za organizaciju, rekao je jučer za „Avaz“ da je tačno da su zabilježena duža zadržavanja na prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Novi i Bosanski Brod, gdje se čekalo oko sat i po."

"Na ostalim prijelazima su bila manja zadržavanja, u prosjeku oko pola sata do 45 minuta. Bila su zadržavanja i na granici sa Srbijom, ali za nas je to uobičajena gužva. Za odluku o suspenziji stroge kontrole smo čuli iz medija i o tome ne možemo govoriti" ,rekao je Krstić.

Najteže između Hrvatske i Slovenije

Posebno se nezadovoljstvo putnika odnosi na čekanja na granici između Hrvatske i Slovenije, gdje se i jučer čekalo i do nekoliko sati, a gužvu najčešće stvaraju kolone autobusa.

Inače, Slovenija je jučer najavila da će početkom sedmice detaljno izvijestiti Evropsku komisiju o problemima koji su se pojavili na graničnim prijelazima.

Boštjan Šefic, državni sekretar u slovenskom ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da je Slovenija ukazivala na probleme i predlagala promjene, ali da to nije prihvaćeno. On je rekao i da dodatni problem stvara činjenica da Hrvatska još nema pristup Šengenskom informacionom sistemu, pa putnike treba provjeravati i na slovenskoj i na hrvatskoj strani granice.

"Ako Hrvatska do juna dobije pristup ovom sistemu, kontrola će se odvijati nešto lakše" , naveo je Šefic.

Bosanci u koloni iza 50 autobusa

Mirza Mujagić iz Njemačke javio se jučer našem listu navodeći da su mu roditelji u noći sa subote na nedjelju satima čekali na granici između Slovenije i Hrvatske.

"Krenuli su u subotu u 17 sati, a kada sam ih nazvao u nedjelju ujutro, još su bili na granici. Ispred njih je bilo 50 autobusa. Ovo je katastrofa. Sada razmišljam da li da sa svojom porodicom idem za BiH" , ogorčen je Mujagić.

 

(Izvor: avaz.ba)

Objavio: Tue, 11/04/2017 - 06:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top