Deveti put odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću: Roditelji stradalih studentica očajni

Advokat Rusmir Karkin kazao je da je jutros od svog klijenta Amara Salihovića dobio poruku da on ima problema sa sinusima i da ne može doći na ročište

Maratonsko suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, u Kantonalnom sudu Sarajevo ostaće zapamćeno po brojnim odgodama.

Naime, i današnje ročište je odgođeno, a ovaj put je to nedolaska optuženog Amara Salihovića.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. avgust jer se Salihović nije pojavio, a njegov advokat Rusmir Karkin kazao je da je jutros od svog klijenta dobio poruku u kojoj je naveo da ima problema sa sinusima, da je kod ljekara i da ne može doći na ročište. 

Na narednom ročištu biće saslušan neuropsihijatar Abdulah Kučukalić kao dodatni dokaz Tužilaštva, branioci prvooptuženog Sefića u spis će uložiti materijalne, a za to ročište planirane su završne riječi.

Roditelji nastradalih djevojaka nisu krili ogorčenje jer je suđenje odgođeno već 9. ili 10. put. Nekoliko puta su advokati izostali sa suđenja, dva puta Dino Alić, i tri puta Amar Salihović.

Selmin otac Almir Agić razočarano je ponovio "da ovdje nema države jer se ne kažnjavaju oni koji bez razloga izbjegavaju suđenja".

- Morao bi donijeti dokumentaciju da mu je pozlilo i da ga je odvezla Hitna, pa zato nije došao, ali ovdje nema države. Nadam se da će da nam svane i da prekinemo ovu agoniju. Moj prijatelj Enes (otac Edite Malkoč, op.a.) sinoć je krenuo iz Bosanske Krupe u dva sata da bi došao ovdje, bio 10 minuta u sudnici i vraća se nazad. Čim sam vidio da nema branioca prvooptuženog znao sam da će opet biti odgoda, ali šta mi možemo. Možemo samo novinarima da pričamo. Da javnost ne zna, ovo bi bilo još puno gore", rekao je Agić, dodajući da je za put potrošio 150 KM, a Enes Malkoč 200 KM, da bi došli na ročište koje je odgođeno.

Sefić se, podsjećasmo, tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.