DF o izjavama Grabar - Kitarović: Još jedan "udarac ispod pojasa"

Demokratska fronta BiH reagovala je na jučerašnje izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović na zvaničnoj Facebook stranici kazavši da njezine izjave o tome da su Hrvati najstariji narod u BiH predstavljaju "udarac ispod pojasa".

"Još koliko juče, hrvatska predsjednica, po profesiji političarka pa i šefica jedne suverene države, sugerisala je gospodinu Daliću, po zanimanju treneru hrvatske nogometne reprezentacije, da je "u susretu s Azerbejdžanom trebalo igrati ofenzivnije" Koliko god to bilo nespojivo s njenim poslom i kompetencijama, moglo je izgledati barem nekome, čak i simpatično.

Ovo danas što je već spomenuta predsjednica izjavila - da su Hrvati u BiH najstariji konstitutivni narod u toj istoj, našoj, pa i hrvatskog naroda, Bosni i Hercegovini - em je netačno, em nedobronamjerno, em izazivački i predstavlja još jedan udarac "ispod pojasa" susjedu za koga, ista ona, uporno tvrdi da mu je (Bosni i Hercegovini) najbolji prijatelj!

A da je u pitanju kontinuirana politika na "razvaljivanju" jedinstvene države, potvrđuju i riječi njenih brojnih političkih "trbuhozboraca", poput Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba", navodi se na Facebook stranici DF-a, prenosi N1.

"Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH", rekla je Grabar-Kitarović u subotu na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je "činjenica u BiH desetljećima i stoljećima".

Ta činjenica "jamči vaša ustavna prava i tu činjenicu dužni smo braniti, tumačiti i promicati. To je, slikovito rečeno, prag vaše konstitutivnosti i ravnopravnosti i s tog praga nema uzmaka. Zajedno s vama na tom pragu stoji Hrvatska", rekla je Grabar Kitarović.