Diana Zelenika u Mostaru: Pobijedimo ih i pošaljimo u KP dom Zenica

Koalicija Hrvatsko zajedništvo večeras je u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru održala svoj zavšni predizborni skup.

Predstavljeni su kandidati za sve nivoe vlasti, a birači pozvani da budu hrabri i biraju promjene.

Diana Zelenika, kandidatkinja za članicu predsjedništva BiH, kazala je kako godinama sudbinu kroje reciklirani kadrovi komunističkog režima koji se pozivaju na obljetnice a o istim su, dok su se u stvarnosti odvijale, slušali u metropolama ili negdje na morskoj obali.

"Sada traže neradne dane za obilježavanje pojedinih obljetnica umjesto da zločince za nevine žrtve procesuiraju jer u svojim rukama imaju ministarstvo pravosuđa i na državnom i na federalnom nivou. Koriste žrtve Uzdola ne bi li nas u narednom četverogodišnjem mandatu sve otjerali s naših ognjišta i podebljali svoje bankovne račune. A ja akademika ne vidjeh u vremenima događanja obljetnica, a ni jednog dana kada sam išla pružati pomoć majkama, očevima, braći, sestrama suprugama dok su im zapovjednici saopštavali najtužnije vijesti u životu. Nisam ga vidjela ni u mrtvačnici kada sam gazila preko leševa da bih majci našla sina, da ga posljednji put mrtvog vidi, a ni u bolnici u posjeti ranjenima. Nisam ga vidjela ni sa franjevcima kada su na vječni počinak pratili našu mladost. A danas pojedini među njima, uprkos stava Biskupske konferencije, pozivaju da se glasa za onoga koji nas pokrade i raseli, kako bi nas tobože zaštitio od drugih i drugačijih", izjavila je Zelenika.

Zelenika je zapitala svog protukandidata iz HDZ-a BiH, na koje brdo i nakon koje bitke on podiže trobojnicu i gdje je bio za vrijeme Lipanjskih zora, pa sad ima trolist i naknadu za njega.

"Pitam ga odavde iz mog Mostara, zašto ne obilježi obljetnicu stradanja Hrvata u Prijedoru 19. septembra, gdje je ubijeno 300 Hrvata, gotovo isključivo civila, žena, djece i invalida. Samo je u Vukovaru bilo više žrtava. A kako rekoh, ministarstva pravosuđa u njegovim rukama. Zašto ne zatraži dan obilježavanja za tolike žrtve. Ljubav prema Miloradu Dodiku je jača od svih naših grobova", kazala je Zelenika.
 

Oko za oko



Zelenika je kazala da je svoj glas digla jer kako bih inače novim naraštajima mogla pogledati u oči.

"Oko za oko, zub za zub natjerati ćemo ih da plate za svaku suzu našeg djeteta, za svu bol i patnju što su nam priuštili, za sav pogaženi ponos i dostojanstvo, za sve obiteljske svađe i razmirice nastale neimaštinom i za to što su nas protjerali i trajno raselili. Natjerati ćemo ih da plate i to da plate sa kamatama što su uništili naš narod, što su rashrvatili BiH, što nas vode ka propasti i uništenju i na koncu što nas mrze i dovode u zabludu. Moram vas podsjetiti na one činjenice koje su od bitne važnosti za razumijevanje okolnosti u kojima smo otpočeli političke bitke. I sada vas ovdje pitam kada je to nama bilo lako. Poručujem dosta je više. Idemo ih pobijediti, idemo ih skinut s vlasti, idemo ih poslati u KP dom Zenica", zaključila je svoje obraćanje Diana Zelenika.
 

Poziv na povlačenje



Ilija Cvitanović, voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo i nositelj liste za državni parlament, kazao je kako je na skupu u Širokom Brijegu, zbog dosadašnjeg rada, pozvao Dragana Čovića da se povuče i za dobrobit hrvatskog naroda, prepusti mjesto gospođi Diani Zeleniki, da ona preuzme kormilo. 

"Željko Komšić nikako nije trebao niti biti kandidat jer on se kandidira ispred naroda koji ga ne doživljava, koji ga ne voli i stoga smatram da je gospođa Diana Zelenika jedini realan i pravi kandidat za naš narod", pojasnio je Cvitanović.

Pozvao je birače da biraju promjenu, da se oslobode straha, da se riješe korupmiranih i kompromitiranih političara, onih koji dvadeset godina lažu vlastiti narod.

"Dajmo priliku ljudima koji će raditi s narodom i za narod, ljudima koji će imati hrabrosti primiti kritiku i doći pred svoj narod i transparentno podnijeti izvještaj šta su radili", izjavio je Cvitanović.

Cvitanović vjeruje da je Koalicija Hrvatsko zajedništvo izbor hrvatskog naroda u BiH, jer će se oni znati izboriti za izborni zakon, kanal na hrvatskom jeziku, ali sigurno neće manipulirati i krasti što su radile politike dosada.

"Želim poslati poruku i bošnjačkim i sprskim političarima da nikad u ovoj Koaliciji neće imati partnera za ono što bi bilo na štetu hrvatskog naroda. Želim da Bosna i Hercegovina živi na jedini mogući način, a to je zemlja ravnopravnih konstitutvnih naroda“, izjavio je Ilija Cvitanović pozvavši sve da 7. oktobra izaberu promjenu.

Prije početka skupa položen je vijenac ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.