Digao kredit od 250.000 KM i nikada ga nije vratio

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Mitra Perića, vlasnika d.o.o. “MD Perić Compani”, koji se tereti za oštećenje ili povlašćenje povjerilaca.

Prema optužnici bijeljinskog tužilaštva, Perić je u avgustu 2008. zaključio ugovor o kratkoročnom kreditu od 250.000 maraka s Pavlović Internacional bankom Bijeljina, te dva aneksa ugovora.

– Nakon zaključenja ugovora i dospjeća kredita na naplatu optuženi nije vratio kredit, niti sredstva koja su bila obezbjeđenje kredita – navodi se u optužnici.

Optuženi za plaćanje pomenutog kredita nije iskoristio ni sredstva koja mu je uplatio Grad Bijeljina, i to iznos od 171.655 maraka.

– Umjesto isplate po kreditu Pavlović Internacional banke, optuženi je novac isplatio drugim povjeriocima, i to u korist Grada Bijeljina 30.900 KM, u korist “Perić Grupe” 25.000 maraka, “VB lizing” Sarajevo 35.000 KM, Miroslava Perića (povrat pozajmice) 74.000 KM.

Prema navodima iz optužnice, Mitar Perić je novac dobijen od Grada Bijeljine u iznosu od 400 maraka prebacio na račun Pavlović Internacional banke, zatim je vršio uplate firmama “Vukajlović”, “Bost”, “Vokel“, UIO BiH i drugima, piše Srpskainfo.

– Na ovaj način optuženi je onemogućio Pavlović Internacional banku da naplati dug za kreditnog dužnika d.o.o. “MD Perić Compani”, jer je promijenio naziv preduzeća, osnivača i odgovorno lice, zbog čega je oštetio Pavlović Internacional banku, na taj način što je druge povjerioce stavio u povoljniji položaj u odnosu na Pavlović Internacional banku za iznos kredita od 250.000 KM – navedeno je u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Bijeljini.

Optuženi Mitar Perić se u ranijem periodu u više navrata našao na optuženičkoj klupi zbog različitih krivičnih djela.

Perić je tako u februaru prošle godine u Sudu BiH osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 5.000 maraka zbog poreske utaje. Pravnom licu “MD Perić kompani” iz Bijeljine izrečena je novčana kazna od 5.000 KM.

Sud BiH je tada prihvatio Sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Od optuženog pravnog lica oduzeta je protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od 104.000 KM, koja je uplaćena u budžet BiH.

OSLOBOĐEN KRIVICE

Mitar Perić je u septembru 2016. oslobođen krivice za milionsku štetu poslovnog partnera iz Zvornika.

Direktor “MD-Perić kompani” je, prema optužnici u julu 2014, oštetio poslovnog partnera iz Zvornika za 1,86 miliona KM, a budžet Republike Srpske za 126.000 KM. Međutim, nakon sudskog postupka Perić je oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza.