Direktor CIA-e: Mislim da je Putin ljut, nije zauzeo Kijev u dva dana kako je planirao

321
Ne vidim kako on može proizvesti takvu vrstu završne utakmice i gdje to vodi, mislim, je sljedećih nekoliko ružnih sedmica u kojima će se udvostručiti ulog bez obzira na civilne žrtve, istakao je Berns

Vilijam Berns (William Burns), direktor Centralne obavještajne agencije, ponovio je kako smatra da Rusija vjerovatno neće odustati, te da je ruski lider Vladimir Putin ljut i frustriran jer nije zauzeo Kijev za dva dana, kako je planirao.

- Mislim da je Putin ljut i frustriran trenutno. Vjerovatno će se udvostručiti i pokušati srušiti ukrajinsku vojsku bez obzira na civilne žrtve - rekao je Berns.

Berns je istakao da on i analitičari CIA-e ne vide kako Putin može postići svoj cilj da zauzme Kijev i zamijeni vladu predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky) promoskovskim ili marionetskim rukovodstvom.

- Ne vidim kako on može proizvesti takvu vrstu završne utakmice i gdje to vodi, mislim, je sljedećih nekoliko ružnih sedmica u kojima će se udvostručiti ulog bez obzira na civilne žrtve - kazao je Berns na saslušanju u Kongresu.

Dodao je da se Putin gušio u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija dugi niz godina.