Direktor Federalnog zavoda za PIO: Penzije će rasti 10 posto, ali ne po aktuelnom modelu

Home

Direktor Federalnog zavoda za PIO: Penzije će rasti 10 posto, ali ne po aktuelnom modelu

Kako sada stvari stoje, 20 hiljada penzionera, koliko ih je jučer najavio Redžo Mehić iz Saveza penzionera, 14. septembra neće izići na ulice protestovati.

Direktor Federalnog zavoda za penziono-invalidsko osiguranje MIO/PIO Zijad Krnjić kazao je za “Dnevni Avaz” da će penzije rasti za 10 posto, ali ne po aktuelnom modelu.

– Naime, temeljni problem zbog kojeg je nemoguće udovoljiti zahtjevu kako je formuliran upravo je u dijelu gdje se traži “povećanje svih penzija za 10 posto”. Mogućnost smislenog i društveno-ekonomski korisnog povećanja penzija u okvirima ovog zakona je potpuno iscrpljena. Naime, prema sada važećem Zakonu o PIO, penzije se mogu povećati samo povećanjem isplatnog koeficijenta, a to znači da se onima s većom penzijom povećavaju za puno više novca nego onima s minimalnom. Dakle, povećanjem isplatnog koeficijenta za 10 posto maksimalne penzije će se povećati za 217 KM, a najniže za 32,6 KM. Rezultat bi bio povećanje rashoda za 200 miliona KM godišnje i dodatno povećanje nepravde. Mislim da se svi mogu složiti da bi takvo rješenje bilo štetno i dovelo bi do još većih frustracija, govori Krnjić.

Ipak, Krnjić rezolutno ističe da će penzije biti povećane.

– Do povećanja penzija će doći! U kojoj zakonskoj formi i kada to ćemo, nadam se, dogovoriti idućih dana. Poznajući penzionere kao jedinu društvenu grupu koja je spremna razumjeti da su ekonomske mogućnosti društva ograničene ostvarenim BDP-om, siguran sam da ćemo održati sastanak i precizno dogovoriti moguće povećanje penzija. Kao što sam već rekao, apsolutno je nužno što prije donijeti novi zakon o PIO, a zahvaljujući njemu bit će moguće povećati penzije, kroz vanredno usklađivanje, onako kako dogovorimo s penzionerima. A zakon je moguće brzo donijeti, recimo, u septembru svakako! Zato se nadam da do protesta neće doći, da će se u pregovorima naći rješenje te da će se korigiranim zahtjevima penzionera udovoljiti.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Objavljeno: Pon, 14/08/2017 - 15:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top