Direktor Hrvatske udruge turizma traži oštrije mjere prema BiH: Pada nam booking zbog njih

.
“Moramo pooštriti mjere prema susjednim zemljama jer svaki rast broja zaraženih nam ruši booking. Moramo održati percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije i stoga su nam nužne oštrije mjere.

 

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće hotelijere u Hrvatskoj, govorio je za Index o stanju u turzmu u ovoj zemlji.

On je upozorio da Hrvatska pod hitno treba pooštriti mjere sa susjednim državama koje nisu članice EU, a imaju jako lošu epidemiološku sliku jer svakim novozaraženim u Hrvatskoj pada booking.

 

“Unatoč objektivnoj bojazni oko toka ove turističke sezone, turističke brojke koje smo uspjeli ostvariti krajem juna i početkom jula daju nam razlog za optimizam, ali sa zadrškom. U julu smo u prvih 8 dana na razini 51,79 posto turističkih noćenja u odnosu na prošlu godinu kao i na 44,39 posto turističkih dolazaka.

 

To možemo smatrati dobrim rezultatom u ovim okolnostima i sigurno je rezultat koji bi svi u turizmu potpisali prije samo mjesec dana kada su očekivanja bila puno skromnija. To je rezultat prije svega kvalitetne epidemiološke situacije zbog koje smo se i mogli prvi u Evropi turistički otvoriti.

 

Pored toga, svjedoci smo da državljani susjednih zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom svojim dolaskom koji u pravilu nemaju veze s turizmom iniciraju nove slučajeve zaraze. Ne smijemo dopustiti da neodgovornost pojedinaca, bilo naših ili stranih državljana, ugrozi nastavak turističke sezone, a samim time i gospodarski oporavak i standard svih građana”, rekao je Ostojić.

 

Objasnio je i zašto mjere moraju biti pooštrene.

 

“Moramo pooštriti mjere prema susjednim zemljama jer svaki rast broja zaraženih nam ruši booking. Moramo održati percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije i stoga su nam nužne oštrije mjere.

 

A drugo, moramo aktivno upravljati komunikacijom naše epidemiološke situacije jer imamo priliku vidjeti da se u situaciji velikog medijskog interesa i pojačanih tenzija brojke često neobjektivno interpretiraju, što stvara krivu percepciju”, zaključio je Ostojić.