Direktor OSE Mehmedagić predat Tužilaštvu: Ima li diplomu i kako je zaradio novac za kuće?

.
Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) jutros je predat u nadležnost Tužilaštva BiH nakon što je noć proveo u pritvorskoj jedinici MUP-a KS, piše portal N1.

 

Mehmedagića su jučer uhapsili pripadnici MUP-a KS nakon čega je on ispitan u ovim prostorijama te potom prevezen u pritvorskoj jedinici MUP-a KS.

 

Direktor OSA-e je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a koje provodi istragu protiv Mehmedagića u aferi “Diploma”. U okviru istrage se nastoji utvrditi validnost diplome koju je Osmanagić stekao na Američkom univerzitetu u Tuzli iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student.

Pravo je pitanje, zašto je je sve ovo i kome potrebno? Kako je moguće da se godinama priča i špekuliše da čelnik jedne od najvažnijih institucija u BiH nema fakultet uopće, da je dosad više puta predočavao diplomu koju su mu proglašavali nevažećom, a da pritom vladajuća stranka čiji je kadar, SDA, to sve pravda i šutke odobrava?

Zašto se interes bošnjačkig naroda ne štiti kroz kadrove sposobne, školovane, a ne čuvajući privatne, kompromitirane kadrove?

Osim ove diplome, sporna je ona direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, Sebije Izetbegović koja takodjer ne može potvrditi legalitet svoje diplome.

Nažalost, kad su bliski, porodični kadrovi oni mogu raditi sve i bez diploma, a oni sposobni, bez političkih ledja, ne mogu dobiti svoju šansu.

Zato, Bosna i Hercegovina treba jake i profesionalne institucije da se izbori sa korupcijom i nepotizmom, a da šlolovani i sposobni mladi ljudi, kojih je puna BiH dobiju šansu i izvedu ovu zemlju na pravi put razvoja i budućnosti.

 

Izvor: