Detalji ubistva sina: Diša godinama maltretirao Mujagu Ivazovića prije nego ga je ovaj ubio

Penzionisani policajac, kojem je određen pritvor zbog ubistva sina, godinama je šutio o zlostavljanju zbog molbi supruge • Problemi su često zatvoreni u četiri zida

Kantonalni sud Sarajevo odredio je 30-dnevni pritvor Mujagi Ivazoviću (63), policajcu u penziji, osumnjičenom da je sa tri hica iz pištolja usmrtio 37-godišnjeg sina Semira Ivazovića, zvanog Diša. Zločin se desio 29. aprila naveče, u sarajevskoj Ulici Hasana Sućeske na broju 7, u stanu na četvrtom spratu, u kojem su Ivazovići živjeli sami. ​

Polomljena rebra

Tokom saslušanja u Tužilaštvu 63-godišnjak je doživio infarkt te je prebačen na 3. interno odjeljenje u KCUS-u. Nakon određivanja pritvora pripadnike MUP-a KS-a zamijenila je sudska policija koja dežura pred vratima sobe u kojoj se nalazi osumnjičeni.

Kako saznajemo od advokata Omara Mehmedbašića, Ivazović je tokom saslušanja rekao da je teško bolestan i da nema razloga da laže. Dodao je da je pet godina unazad trpio nasilje svog sina koji ga je maltretirao i tukao. Iako je htio da pozove policiju i prijavi sina, Mujagu je pokojna supruga molila da to ne radi zbog sramote, te ju je poslušao. Rekao je da ga je prije par godina sin istukao i tom prilikom slomio mu dva rebra. Razlog je bio taj što Mujaga nije htio da mu da novac.

- Mujaga je rekao da je u kući često nalazio tragove koji asociraju na drogu. Tu noć njegov sin je tražio da mu Mujaga da 100 KM. Otac mu je rekao da ne može jer mu treba za lijekove za srce, te se od straha pred sinom zaključao u svoju sobu. No, Semir je provalio unutra, uzeo nož i rekao mu: “Sad ću te stvarno ubiti”. Osumnjičeni ne krije da je tada uzeo pištolj i ispalio tri hica u sina. Moj klijent je bolestan i veliko je pitanje da li će preživjeti suđenje, rekao je Mehmedbašić.

Ukoliko je istinit iskaz teško bolesnog srčanog bolesnika, porodično nasilje koje je trpio Mujaga Ivazović ostalo je sakriveno od javnosti sve dok problem nije kulminirao, odnosno, dok se nije desio zločin.

Prijatelji ubijenog mladića o Semiru su govorili samo pozitivno, tvrdeći da je bio omiljen u društvu i uvijek spreman za šalu. Najviše slobodnog vremena su provodili u kafeu Alf u sarajevskom naselju Saraj-Polje. Kobne večeri Semir se trebao naći sa drugovima u spomenutom kafiću, ali se u dogovoreno vrijeme nije pojavio.

Jedan od prijatelja ubijenog novinarima je ispričao: “Semirova majka je nedavno preselila na ahiret. Išli smo svi na dženazu, bilo nam je teško, a njemu najteže. Dobro znam da je pomagao oba roditelja. I ocu je pomagao, koji je bio u penziji, brinuo se o njima. Čuo sam da je otac Mujaga nedavno imao srčani udar i Semir nije dolazio u kafe na druženje, jer se brinuo o njemu nakon što mu je umrla majka.”

Kad se kaže nasilje u porodici, obično se misli na agresivne roditelje i dijete kao žrtvu. Ali upravo zastrašujući je broj obrnutih slučajeva: kad djeca maltretiraju svoje roditelje koji obično o tome šute - iz srama. S obzirom na to da je riječ o relativno novom području istraživanja, nasilje djece nad roditeljima je oblik porodičnog nasilja o kojem je teško prikupiti precizne podatke. Stručnjaci smatraju da tu veliku ulogu igra tamna brojka koja se procjenjuje od 100 pa do 400 posto većom u odnosu na prijavljene slučajeve. Treba istaći da su javni podaci o nasilju nad starijim osobama samo vrh ledenog brijega. Problemi su često zatvoreni u četiri zida, jer starije osobe obično ne žele da javno iznesu podatke. Također se ukazuje na problem neprepoznavanja pojave i njeno praćenje.

U literaturi se navode rezultati istraživanja prema kojima je 18 posto djece od 3 do 17 godina udarilo roditelja u toku jedne godine.

U javnost dospijevaju tek ekstremni slučajevi jer se roditelji često stide da prijave nasilje, misleći da su pogriješili u vaspitanju djeteta ili zbog sramote. A, kad se dese ti ekstremni slučajevi, javnost sazna da je otac ubio sina ili je sin ubio nekog od roditelja, a motivi su obično materijalne prirode.

Tako je krajem decembra 2017. u Masarykovoj ulici u Zenici 20-godišnji Malik Kasimović ubio djeda Kasima Kasimovića (77). Malik je odranije poznat policiji po krivičnim djelima, a razlozi zbog kojih je počinio ovaj zločin nisu procurili u javnost.

U decembru iste godine Miodrag Lubura (40) je, na svoju slavu Svetog Nikolu, hicem iz pištolja usmrtio majku Savku (75), nakon čega je istim oružjem presudio sebi. Prije nego što se ubio, sestri koja živi van BiH je poslao posljednju poruku: “Evo, taman sam ubio majku, a sada ću i sebe”.

U oktobru 2008. Milana Vukovića sa Tjentišta, u blizini Foče, u kupatilu je zadavio sin Milomir Vuković, koji je policiji odranije bio poznat zbog vršenja nasilja u porodici, a zbog sukoba koje je imao s ocem. U 2001. i 2007. bio je osuđen na šest mjeseci zatvora, te na dvogodišnju uslovnu kaznu zbog nasilja u porodici i nanošenja tjelesnih povreda ocu.

U januaru 2007. Mirko Jotanović iz Maslovara, kod Kotor-Varoša, ubio je sjekirom oca Rodoljuba Jotanovića. Šest mjeseci kasnije maloljetni G. S. iz Prijedora sa dva hica iz automatske puške usmrtio je oca Duška Savanovića. U junu 2007. 46-godišnji Đuro Kobaš ubio je majku Janju Kobaš u njihovoj kući u Tolisi u oraškoj opštini, a nakon hapšenja ispred policijskog automobila je umro.

Bilo je mnoštvo slučajeva sa drugačijim raspletom. U junu 2011. Savo Milošević, djed istoimenog srbijanskog fudbalera bh. porijekla, svog je sina Stevu (58), u mjestu Glavičica kod Bijeljine, ubio nakon svađe oko nasljedstva. Starac je u sina pucao kada je Stevo saznao da njegov otac zemlju neće prepisati njemu, nego Savinim unucima.

U 2008. je osuđen Radovan Berić iz Borkovića kod Banje Luke na sedam i po godina zatvora zbog ubistva sina Radivoja u decembru 2007. godine nakon što je priznao krivicu. Porodična tragedija desila se poslije jedne od brojnih svađa oca i sina, kada je Radivoje pijan došao u očevu kuću i nakon kraće svađe i međusobnog vrijeđanja ošamario ga i sjeo za sto. Radovan je otišao u kuhinju po nož i na smrt izbo sina.

Sjekirom na sina

U decembru 2009. Ðorđe Grabež iz mjesta Treskavac kod Ribnika prijavio je policiji da je pronašao sina koji je pao s krova kuće. Istragom je utvrđeno da su se Đorđe i njegov sin Đuro (51) napili i potukli, te je Đorđe zgrabio sjekiru i napao sina. Obdukcija je utvrdila da je Đuro imao najmanje dva teška udarca oštricom sjekire u glavu, ali i više udaraca po tijelu i glavi nanesenih tupim dijelom sjekire, piše Oslobođenje.ba.