Djeca Brekovice djeci Sirije

.

 

Rijaset Islamske zajednice je u proteklom periodu organizirao sergiju za pomoć djeci Sirije. Usljed dobro poznatih ratnih okolnosti u Siriji, veliki broj ljudi u toj zemlji je prisiljen da svoj život nastavi u improviziranim šatorskim naseljima. Ove godine, što nije uobičajeno, u Siriji je pao veliki snijeg, a što je prouzrokovalo rušenje brojnih šatorskih jedinica. Također, zabilježeni su i minusi i veoma niske temperature. Prema izvještaju brojnih organizacija, stanje u tim kampovima je alarmantno i neodrživo. Zabilježeno je oko 30 smrtnih slučajeva djece koja su umrla od hladnoće i uslijed pada šatorskih konstrukcija.

 

Tim povodom su uz redovnu sergiju u džematu Brekovica kod Bihaća, polaznici mekteba su također svojim prilozima učestvovali u ovoj akciji i svojim vršnjacima u Siriji poslali svoje priloge.

"S obzirom da mi danas uživamo brojne blagodati koje su za mnoge ljude u svijetu misaone imenice, došli smo na ideju da našoj djeci ponudimo učešće u ovoj akciji, ali da poseban fokus bude na blagodatima koje mi uživamo i zahvalnost Allahu na njima. Ovu priliku smo iskoristili i da predstavimo djeci brutalno kršenje dječjih prava, te da im skrenemo pažnju na važnost učenja i obrazovanja, kojeg su uskraćena mnoga djeca, pogotovo u zemljama koje su zahvaćene ratom poput Sirije." - izjavio je imam džemata Brekovica Nazif-ef. Horozović.

Imam Horozović se zahvalio roditeljima i djeci na odazivu u ovoj akciji i svim džematlijama koji su uzeli učešće, što je dodatni pokazatelj emptatije i suosjećajnosti našeg naroda sa onima koji su u nevolji.