Djeca migranata poručila: „Ne želimo rat, želimo EU“

Transparente okrenuli prema medijima kako bi svijetu prenijeli poruku

Nekoliko stotina migranata još je jednu noć provelo na graničnom prijelazu Maljevac između BiH i Hrvatske, odakle žele nastaviti put prema svojom konačnom odredištu – Evropskoj uniji. Noć su proveli u šatorima, a cijelo područje osiguravao je veliki broj pripadnika Granične policije BiH. 

Tri pokušaja

Noć sa srijede na četvrtak, kao i jučerašnji dan, protekli su mirno u odnosu na prethodna dva. Iz Granične policije BiH kazali su za „Avaz“ da su migranti u tri navrata pokušali prijeći dio mosta koji je na teritoriji Hrvatske.

- U večernjim satima migranti su postali agresivniji. Gađali su flašama i kamenjem policiju Hrvatske, zbog čega su pomjereni još dublje u teritoriju BiH, nekih 500 metara. Tokom naguravanja nekoliko policajaca i migranata je povrijeđeno, ali se radi o lakšim povredama - kazala je Dujković.

Tokom dana na granici je bilo oko 150 migranata. Dok su roditelji čekali hoće li ih policija ipak pustiti, njihova su djeca transparentima poslala poruke: „EU! Gdje si?“, „Ne želimo rat“, „Otvorite granice“...

Transparente su okrenuli prema medijima kako bi svijetu prenijeli poruku.

Noć na otvorenom

Oko 13 sati pripadnici Granične policije BiH postavili su ogradu na most. Istovremeno, Dujković je rekla da su u toku pregovori s migrantima da se sklone. 

- Ne možemo rješavati problem smještaja za migrante. Za sada nema nikakvih incidenata. Treba nam podrška da ovi ljudi imaju gdje otići i vjerujem da će se situacija riješiti - kazala je Dujković.

U 14.30 sati stigla je nova grupa od 50 migranata, a tokom dana nije zabilježen nijedan incident. Kako su kazali, nemaju namjeru napustiti međugranični prostor. Do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ oko 150 migranata ostalo je u šatorima. Provest će još jednu noć na otvorenom.

Danas se otvara prihvatni centar u Bihaću

Članovi Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH na jučerašnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su hitne mjere koje će se poduzimati u narednom periodu kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata te uspostavila bolja kontrola nad njima.

Istaknuto je da je zaštita granice najveći prioritet te je zatraženo od sigurnosnih agencija slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi i najveći broj ilegalnih migranata. Također, naglašeno je da je u novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već smješteno 370 osoba, a danas će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike „Bira“ u Bihaću.