Ugroženo pola miliona stanovnika: Djeca u BiH još uvijek prolaze pored minskih polja i idu u školu

Bosna i Hercegovina je jedna od minama najzagađenijih zemalja u Evropi. Više od dvije decenije nakon rata u BiH je još uvijek sumnjivo oko 1.050 kilometara kvadratni, a ugroženo više od pola miliona stanovnika, piše Anadolu Agency (AA).

Minski problem prisutan je u više od 120 opština ili gradova, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Kontaminiranost minama/ESZR direktno utiče na sigurnost oko 545.603 stanovnika, odnosno 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH. Djeca u BiH još uvijek prolaze pored minskih polja i idu u školu.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAC/ Saša Obradović u razgovoru za AA poručio je da je "BiH jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi".

Podsjetio je da je Centar za uklanjanje mina, zajedno sa organizacijama i Komisijom za deminiranje u BiH, od 1996. godine i kada su urađene prve procjene minskih polja u BiH, oslobodio i vratio preko 3.500 kilometara kvadratnih sumnjive ili opasne površine. 

"Trenutno imamo sumnjivu površinu od 1.050 kilometara kvadratnih i to je površina koja je obilježena minskim oznakama i kao takva blokirana je za razvoj BiH", istakao je Obradović. 

Smatra da je deminiranje spor, skup i opasan proces i da je u ovoj godini deminirano oko 15 kilometara kvadratnih. 

"Trenutno je završeno pet minskih sumnjivih područja, oko 15 kilometara kvadratnih čeka da se vrati stanovništvu BiH, a pripremljeno je oko 35 minski sumnjivih područja, ukupne površine preko 60 kilometara kvadratnih", naglasio je Obradović. 

U poslijeratnom periodu u BiH je od mina stradalo više od 1.750 osoba, od čega više od 610 smrtno. Od toga je 185 žrtava bilo žene (11 posto), a 250 žrtava su bila djeca (14 posto).