Dječak raznježio regiju: Prodaje kolekciju dinosaurusa kako bi pomogao mami Jeleni u liječenju

kolekcija
Dječak je dao svoju kolekciju igračaka na licitaciju kako bi pomogao majci da sakupi novac za liječenje.

 

Jelenin stariji sin učinio je sjajan gest prema svojoj majci i odrekao se kolekcije dinosaurusa koju je godinama sakupljao i stavio igračke na licitaciju u nadi da će na neki način moći da pomogne svojoj majci u sakupljanju novca za liječenje.

"Moj stariji sin je nekada obožavao dinosauruse, dugo smo ih sakupljali. Sada se odriče jednog dijela za moje liječenje", glasi dio objave majke u Facebook grupi koja je isključivo humanitarnog karaktera.

Ovim potezom oduševio je mnoge, a ljudi su se utrkivali da licitiraju i pomognu Jeleni oduševljeni dječakovim potezom.

Jelena Veljković (35) boluje od hronične bolesti bubrega 5. stepena, a od maja 2022. godine uključena je u hronični program hemodijalize zbog razvoja terminalne bubrežne insuficijencije u sklopu hereditarnog nefritisa.

Za hroničnu bubrežnu insuficijenciju zna od 2019. godine nakon drugog porođaja. U decembru 2022. godine hospitalizovana je u Klinici za nefrologiju VMA radi pretransplatacione obrade za potencijalnu kadaveričnu transplantaciju bubrega i u toku ispitivanja dijagnostikovana joj je dilatativna kardiomijopatija.

"Za sada sam dobro, ali nije uvijek tako. Često budem jako umorna i malaksala. Imala sam prije par mjeseci znatnih problema sa srcem. To je sada stabilizovano, ali uvijek može opet da se desi. Što se tiče prikupljanja novca, ide fino, ali još dosta treba, još oko 50.000 eura", kaže Jelena za srbijanske medije.

Jeleni je potrebna hitna transplantacija bubrega pa želi pokušati u inostranstvu. U kontaktu sa jednom klinikom u inostranstvu dobila je pozitivan odgovor da prihvataju da urade transplantaciju, ali Jelena nije u mogućnosti da sama finansira te troškove pa se ovim putem obraća svim humanim ljudima da joj pomognu, koliko ko može.

"Imam i djevojku koja želi da mi donira bubreg, ali ništa ne možemo da uradimo dok ne skupim novac", kaže Jelena.

Njenu borbu proživljavaju i njena djeca koja su svakodnevno uz nju i koja se bore na svoje načine da pomognu mami i da joj izmamame osmijeh na lice.

"Dječica se dosta dobro drže, ne pokazuju nikakav strah, ali ja im to vidim u očima. Moji su, poznajem ih. Trudim se da pred njima ne budem slaba, bar da tako ne izgledam. I uvijek pred njima o transplataciji pričam sa optimizmom, da shvate da mi je to lijek, da se ne boje toga", iskrena je Jelena.

Stariji Jelenin sin stavio je svoje igračke na licitaciju, a taj potez je rasplakao mnoge, komentari podrške i pomoći za Jelenu samo su se nizali. Dinosaurusi su licitirani, suma je uplaćena mladoj ženi, a humanitarka koja je "osvojila" dinosauruse na licitaciji odlučila je da ih vrati dječaku kako bi mogao da nastavi da se igra sa svojim "ljubimcima" koje je godinama sakupljao i da proširi svoju već veliku kolekciju.