Dječiji vrtići prioritet zaštite od proboja koronavirusa u odgojno-obrazovne ustanove

Vrtići
Predškolske ustanove na području USK rade i u otežanim epidemiološkim uslovima, a kao primjer se može uzeti Dječiji vrtić ¨Park¨u Bihaću.

 

Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i preporuka do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

U aprilu i maju ove godine rad predškolskih ustanova je bio obustavljen, dok su već u junu oba objekta Gradskog vrtića počela sa radom u uslovima koji su tražili privikavanje djece, roditelja i odgajatelja novim uslovima i pravilima.

U tom period vršeno je testiranje uposlenika i svi testovi su bili negativni i taj trend je nastavljen i u narednom period. Zabilježeno je nekoliko slučajeva gdje su roditelji djece bili pozitivni te su djeca uz adekvatno postupanje zaštićena od proboja koronavirusa u ustanove.

Rad je otežan iako se radi u punom sastavu, a odgajatelji nose većinu obaveza jer su u direktnom kontaktu sa djecom. Pristup i rad se prilagođava okolnostima, a djeca gradskog vrtića „Park“ razvrstana su prema uzrastu u devet grupa u objektu u objektu u parku, te sedam na Ozimicama I. Iako u teškom periodu, rukovodstvo vrtića sprema se i na uvođenje novina.