DKPT neće osiguravati Tegeltiju, nema saznanja o ugroženosti predsjednika VSTV-a

Sigurnost Milana Tegeltije nije ugrožena, potvrđeno je novinskoj agenciji Patria iz više policijskih izvora, zbog čega predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) neće dobiti lično osiguranje.

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija zatražio je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) lično osiguranje tokom boravka u Sarajevu, nakon što su za srijedu najavljeni protesti građana ispred zgrade Suda BiH, gdje je smješteno i Tužilaštvo BiH i VSTV.

Na osnovu podataka koje je Direkcija prikupila iz više sigurnosnih agencija procjenjeno je da sigurnost Tegeltije nije ugrožena. 

Konkretne podatke u Tegeltijinoj eventualnoj ugroženosti nisu imali MUP Tuzlanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), te Policija Brčko Distrikta.

Žurnal je ranije objavio skandal o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.