Do kraja godine na raspolaganju 4G mreža?

SARAJEVO - Usluge 4G mobilne mreže korisnicima u BiH trebalo bi da budu na raspolaganju do kraja godine, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Konstatujući da BiH kasni sa uvođenjem 4G mreže i da je posljednja zemlja u Evropi koja uvodi ovu mrežu, iz Savjeta ministara kao razlog navode kašnjenje u donošenju propisa za korištenje radio-frekvencijskog opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje u prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.

Iako proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju nije u potpunosti završen, potreban spektar za 4G u potpunosti je oslobođen i raspoloživ, preciziraju iz Savjeta ministara.

Osim toga, i Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH donijela je potrebne propise čime su se stekli uslovi za dodjeljivanje i korištenje ovog spektra na tehnološki neutralnoj osnovi, navodi se u odgovoru Savjeta ministara na jedno od poslaničkih pitanja koja su na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Iz Savjeta ministara su dodali da je u toku usaglašavanje teksta nacrta odluke kojom bi bio utvrđen način i uslovi pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH, te cijena, način i postupak plaćanja dozvola, kao i namjena uplaćenih sredstava.

"Nakon što Savjet ministara usvoji ovu odluku, RAK BiH će postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH izdati dozvole za 4G", ističu iz Savjeta ministara.