Do maja bez kazni: Zabrana pušenja u FBiH

23232

Federacija Bosne i Hercegovine nastavit će s prilagodbom na Zakon o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima, čime se nastavlja period od šest mjeseci u kojem će se izricati opomene umjesto kazni.

Informacija je stigla iz Federalnog ministarstva zdravstva, koje je najavilo produžetak roka kako bi se svi relevantni podzakonski akti dovršili.

S obzirom na to da je danas šesti mjesec od stupanja na snagu zakona, inspekcije će tOkom sljedećih pola godine izlaziti na teren, pružajući upozorenja ugostiteljima i pušačima. Kazne, prema zakonu, iznositi će 100 KM za pojedince i 3000 KM za pravne osobe, kao i odgovorne osobe.

Udruženje PROI, jedan od inicijatora zakona, istaknula je da je oko 70 objekata već usklađeno s novim propisima, a oni će biti promovirani kao pozitivni primjeri u kampanji podrške Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Zakon, koji je izglasan u martu 2022. godine, počeo se primjenjivati 20. maja 2023. godine, a ova nova prilagodba pruža dodatno vrijeme za potpunu usklađenost.

 

Foto : Arhiva