Do početka klimatološke zime ostalo je još pet dana: Sladić najavio zahlađenje

asd
Danas u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa padavinama.

U Hercegovini tokom cijelog dana sa kišom ili pljuskovima. U Bosni kiša uglavnom prije podne. Nove padavine u Bosni tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C.

Slične temperature zraka zadržat će se do nedjelje kada se očekuje nova promjena vremena i zahlađenje koje donosi snijeg.

Približili smo se kraju klimatološke jeseni. Do početka klimatološke zime ostalo je još 5 dana. U odnosu na prošle jeseni, ova jesen je donijela više kiše, pri čemu se naročito isticao novembar. U nedjelju će se situacija promijeniti i zapravo u samom fotofinišu klimatološke jeseni pristići će nam i zahlađenje, kako će nam sa sjeverozapada početi pritjecati i sve hladniji zrak. Nedjelja će donijeti i pad temperature zraka, a treća ciklona po redu će preći preko naše zemlje na sjeveroistok uz novo naoblačenje i kišu širom zemlje, pri čemu ponovo intenzivnijih padavina će biti na prostoru Hercegovine i jugozapadne Bosne. Od poslijepodnevnih sati prema večeri, s prodorom hladnije zračne mase, na planinama sjeverozapadne Bosne očekuje se prelazak kiše u susnježicu i snijeg, a navečer usljed daljnjeg prodora prema jugoistoku snijeg će padati i na planinama, pa pripremite se na određene poteškoće, naročito na planinskim prijevojima sjeverozapadne i centralne Bosne.

Prvi snijeg u nižim predjelima centralne Bosne očekuje se u ponedjeljak, 29. novembra, kada će se preko Jadrana premjestiti i četvrta ciklona, nakon čega se očekuje postepeno jačanje grebena sa Atlantika i smirivanje vremenskih prilika, a u prizmelju će jačati zračni pritisak. Na planinama će veći dio dana padati snijeg, a u nižim predjelima susnježica, a u Krajini izgledno i u nižim predjelima snijeg. U početku u nižim predjelima centralne Bosne kiša, koja će od poslijepodneva prema večeri, usljed daljnjeg pada temperature zraka.

A prvi snijeg u nižim predjelima centralne Bosne očekuje se u ponedjeljak, 29. novembra, kada će se preko Jadrana premjestiti i četvrta ciklona, nakon čega se očekuje jačanje zračnog pritiska. Na planinama će padati tokom ponedjeljka snijeg, a s daljnjim prodorom hladnijeg zraka u nižim predjelima sjeverne Bosne izgledna je i susnježica, a od poslijepodneva prema kraju dana u centralnim predjelima kiša usljed pada temperature će postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg. Uzimajući u obzir da je prethodno tlo još uvijek toplo usljed nedostatka mraza, govorimo o formiranju manjeg snježnog pokrivača, uglavnom dekorativne prirode, pa on dugo neće opstati na tlu. S odmicanjem ciklone na jugoistok i jačanjem zračnog pritiska, na sjeverozapadu i zapadu padavine postepeno prestaju, prognozirao je meteorolog Nedim Sladić.