Doba pandemije nametnulo novu praksu zdravstvenim ustanovama u Bužimu

Bužim
Zbog sve bolje epidemiološke situacije, zdravstvene ustanove traže način vraćanja rada na dinamiku koja se odvijala prije pandemije.

No, kako je u više navrata rečeno, dosadašnji način funkcionisanja više nije moguć. Pacijenti će također morati mijenjati dosadašnje navike jer se bez prethodne najave i termina neće moći odlaziti u Domove zdravlja i Kantonalnu bolnicu.

Još je rano govoriti kako će sve to izgledati u praksi ali mjere se moraju poduzeti jer je virus i dalje među nama. Uposleni u zdravstvu vjeruju da će im novi pristup značajno olakšati rad te zaštititi zdravstvo i pacijente od eventualno većeg širenja infekcije virusom korona.

Bužim je sredina u kojoj  do sada nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom. Građani su po svemu sudeći na vrijeme shvatili ozbiljnost situacije te se u velikoj mjeri pridržavali upustava nadležnih o zaštiti od COVID-a 19, ističe direktorica bužimskog Doma zdravlja, dr. Seđida Bajrović.

Na vrijeme su reagovali i u ovoj zdravstvenoj ustanovi te organizirali rad u uslovima koje propisuje stanje pandemije.

Oko 700 ljudi bilo je pod zdravstvenim nadzorom poštujući mjere izolacije dok se ostali nisu kretali izvan mjesta prebivališta.

Sada, kada se epidemiološka situacija u USK kao i u ostalim dijelovima značajno poboljšala, vrijeme je da se zdravstvene ustanove ponovno vrate ranijoj praksi rada sa pacijentima.

No, stvari su se u mnogome promijenile, što su potvrdili i drugi stručnjaci koji su dostatno upućeni u novonastale okolnosti.