Dobili ste e-mail kako haker ima vaše gole slike? Ne nasjedajte na prevaru

.

Posljednih dana redakciji portala Crna Hronika javilo se par čitatelja kako bi prijavili novu prevaru koja kruži prvenstveno e-mailovima.

Kako govore, sa nepoznatih e-mailova dobili su poruku kako hakeri posjeduju njihove gole fotke, te traže novac, odnosno, bitcoine kako ih ne bi objavili ili poslali poznanicima.

“Pa, zdravo, moj perverzni prijatelju. Preći ću odmah na stvar. Znamo se već neko vrijeme, barem ja tebe poznajem. Možete me zvati Veliki brat ili Svevideće oko.

Ja sam haker koji je prije nekoliko mjeseci dobio pristup vašem uređaju, uključujući historiju vašeg pretraživača i web kameru. I snimio sam neke video snimke na kojima dr*ate na vrlo kontroverzne video snimke “za odrasle”. Sumnjam da biste željeli da vaša porodica, saradnici i cijela lista kontakata vide snimke da uživate u sebi, posebno s obzirom na specifičnosti vašeg omiljenog žanra.

Također ću postaviti ove videozapise na po*no stranice, i oni će postati viralni, toliko da će ih biti fizički nemoguće ukloniti sa svih strana”, navodi haker u početku e-maila.

On dalje tvrdi kako je preko trojanskog konja (virusa) pristupio računaru i ugradio “špijunski” softver kojeg nijedan antivirus ne može otkriti, a pomoću kojeg ima pristup vašim datotekama.

“Sada ću ti samo dati uslov. Mala suma u zamjenu za vaš nekadašnji miran život. Prebacite 1300 Euro (EUR) na moj bitcoin novčanik… Čim dobijem potvrdu prijenosa, izbrisat ću sve video zapise koji vas kompromituju, daljinski obrisati virus na vašim uređajima i više se nećete čuti od mene”, govori navodni u haker.

“Zapamtite da su kripto-adrese anonimne, tako da me nećete moći otkriti iz mog novčanika. U svakom slučaju, neka ovo bude win-win situacija. Ja uvijek držim svoju riječ, osim ako me prevare”, stoji u pismu lažnog hakera.

Haker upozorava da se ne poziva policija, da mu u roku 24 sata platite iznos ili će objaviti snimke.

Naravno, riječ je o prevari.

Hakeri igraju na kartu da ćete se uspaničiti i uraditi šta god od vas traže a to je najčešće uplata novca.

To nikako ne radite, radije prijavite ucjenu ili jednostavno izignorišite e-mail.