Dobra vijest: EU donirala 1000 računara srednjim školama u BiH

.
Evropska unija donirala je 1000 računara za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, a isporuka je ozvaničena prisustvom šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera, u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu.

 

Oprema koja je isporučena dio je šire inicijative usmjerene na unapređenje digitalne pismenosti i kvaliteta obrazovanja u zemlji. Srednja ekonomska škola je jedna od 15 srednjih stručnih škola širom BiH koje su dobile nova računarska sredstva.

“U školi ne učimo samo za ocjene ili ispite, već za život. Digitalne vještine su od suštinskog značaja u 21. stoljeću, a drago mi je što podržavamo buduću generaciju građana BiH u unapređenju tih vještina”, istaknuo je ambasador Sattler.

Vrijednost donacije, koja uključuje računare za 15 škola širom zemlje, iznosi 432.000 eura. Osim Srednje ekonomske škole u Sarajevu, računari su isporučeni školama u Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju, Prnjavoru i Sarajevu.

Direktorica Srednje ekonomske škole, Amira Kadrispahić, izrazila je zahvalnost EU što je odabrala njihovu školu za ovu vrijednu donaciju, ističući da podrška prijatelja omogućava daljnji razvoj i širenje obrazovnih mogućnosti.

EU kontinuirano podržava obrazovanje u BiH, izdvojivši samo u posljednje dvije godine 16 miliona eura za predškolsko, stručno i visoko obrazovanje. Također, značajna sredstva usmjerena su u unapređenje stručnog obrazovanja, renoviranje obrazovnih institucija i podršku kroz programe poput Erasmus+.

Srednja ekonomska škola u Sarajevu aktivno učestvuje u više EU programa, uključujući Erasmus+, što dodatno doprinosi obogaćivanju obrazovnog iskustva i razvoju novih kompetencija kod učenika i nastavnog osoblja.

Foto: Delegacija EU u BiH