Dobra vijest za više od 18.000 penzionera

Zavod za penziono osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine izvijestio je u četvrtak kako korisnici penzija stečenih u tom entitetu, a koji žive na području Hrvatske, više nisu obvezni dostavljati redovite godišnje potvrde kojima dokazuju da su živi jer će se činjenica smrti ubuduće utvrđivati kroz automatsku razmjenu podataka između ovlaštenih agencija u Hrvatskoj i BiH.

Dokument pod nazivom “potvrda o životu” kojega su svi korisnici mirovina Zavodu PIO Federacije BiH morali dostavljati jednom godišnje bila je preduslov redovitog nastavka isplata primanja po osnovi penzionog staža.

U saopštenju je navedeno kako je sada uspostavljen sisem razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

“Za korisnike penzija iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske činjenicu smrti utvrđivat ćemo putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu”, stoji u saopštenju.

Odluka o obustavi slanja potvrda o životu odnosi se na oko 18.500 penzionera koji žive u Republici Hrvatskoj, dok će penzioneri koji žive u drugim državama i dalje biti obvezni slati ih na adresu Federalnog zavoda MIO.